Това, което се случва в нашия град, преля чашата на търпението ми. Въпреки установения причинител на замърсяването, всеки ден обгазяванията и жалбите от различни райони на града продължават. Категоричен съм, че няма да позволя някой да трови русенци и съм готов да водя тази битка до край. Вярвам в действията на прокуратурата. Аз лично съм ангажиран и ще съдействам с целия си екип. Поискал съм предоставяне на необходимата специализирана за замервания на въздуха техника от Министерството на околната среда и водите. Категорично заявявам, че няма да правим компромиси с качеството на въздуха и проверките ще продължат ежедневно. Нашата работа е да опазим живота и здравето на русенци. Това е въпрос на дълг към нашите съграждани.
С тези думи на кмета Пламен Стоилов започна вчерашната среща в общината заради продължаващото замърсяване на въздуха в Русе, който вече предизвика един граждански протест с нечуваните от хлорните времена възгласи „Дишай!“, а вълненията в града не стихват. Във фокуса на подозренията е заводът за леене на алуминиеви детайли за автомобилостроенето на френската компания „Монтюпе“.
На поканата на Стоилов се отзоваха окръжният прокурор Георги Георгиев, депутатът Свилен Иванов, председателят на общинския съвет Христо Белоев, представители на областната администрация, директорите на РИОСВ, Инспекцията по труда и МВР Лилия Атанасова, Ирена Николаева и Теодор Атанасов, зам.-директорът на РЗИ д-р Искра Генева и други.
Кметът вече поиска от Изпълнителната агенция по околна среда да му се предоставя всеки ден до 13 часа информация за измерените стойности на контролираните атмосферни замърсители на територията на Русе. Данните ще се публикуват своевременно на сайта на общината. 
Замърсителите трябва да бъдат принудени да си изградят нужните филтри, ако ли не - да бъдат затворени производствата. Общинският съвет вече се е обединил в терсене на решение по тази наболяла тема и в понеделник ще излезе със специална декларация, заяви неговият председател Христо Белоев.
В рамките на три дни установихме, че има данни за извършено престъпление, затова е образувано досъдебно производство. Прокуратурата и следствието имат задължението да установят физическото лице, допуснало замърсяването. Ще разпитаме всички лица, които имат отношение и компетенции и ще извършим експертиза в срок до 2 месеца, съобщи окръжният прокурор Георги Георгиев. Ако виновникът бъде открит и отговорността му бъде доказана в съда, може да получи от 1 до 5 години затвор и глоба от 5000 до 30 000 лева.
Стартира процедура за преразглеждане на комплексното разрешително на „Монтюпе“, припомни директорът на РИОСВ Лилия Атанасова, чието ведомство посочи компанията като виновник за безобразията с въздуха в Русе и я заплаши с акт на стойност 500 000 лева. Действията на екоинспекцията бяха подкрепени от екоминистерството в лицето на пристигналия в Русе зам.-министър Красимир Живков.
В края на този месец ще се проведе нова работна среща, на която ще бъде отчетена дейността от съвместните проверки и резултатите от тях. Всички институции декларираха готовността си да участват активно в решаването на проблема с въздуха в Русе.