Унгария има интерес да се сложи край на мигрантския натиск в Европа и той да бъде държан възможно най-южно от нас. Това каза унгарският министър-председател Виктор Орбан.

"Унгария има готовност да помогне на Македония, България и Сърбия за справяне с този проблем... Нашата позиция по отношение на мигрантската криза е ясно - трябва да се действа, а не да се предаваме", поясни още премиерът. Според него нелегалните мигранти може да бъдат спирани и с физически бариери.

"Твърдението, че няма възможност за спиране на мигрантите е чист нихилизъм", подчерта Виктор Орбан и предупреди, че е възможно да се стигне до нова мигрантска вълна на Балканите.

"След като САЩ използват физически бариери за спиране на нелегалната миграция по южната им граница, не виждам причина, защо Европа да не приложи същия модел", каза още унгарският министър-председател. Той съобщи, че държавите от Вишеградската група ще предложат свой план по време на Европейския съвет за решаване на кризата.

Виктор Орбан коментира и положението на Балканите и остро осъди отлагането на изборите в Република Македония на няколко пъти поради натиск отвън. "Ние не може да се отнасяме към Балканите като с черна дупка. Не може да пренебрегваме факта, че най-популярният политик в Босна и Херцеговина е турският президент Реджеп Ердоган. Да пренебрегнем факта, че изборите в Македония бяха отложени поради чуждо влияние", каза още Орбан.