Планът на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предвиждащ създаването на единна армия на ЕС с генерален щаб в Брюксел, предизвика тревога в редица европейски страни, включително и граничещи с Русия, пише на страниците си вестник „Таймс“.

Франция и Германия подкрепят стъпките по изработването на общоевропейска военна стратегия, в частност – създаването на обединен команден щаб за граждански и военно операции, обща система за спътниково наблюдение и обмен на логистични, и военномедицински ресурси. Политици от страни като Ирландия, Австрия, Швеция и Финландия изразиха тревога, че общата европейска армия може да ги вкара във въоръжени конфликти, отбелязва вестникът, цитиран от РИА-Новости.

„На нас ни е нужна единна щабквартира за отбрана като част от ЕС, в допълнение към НАТО“, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на годишната си реч пред Европарламента за състоянието на съюза, припомня БГНЕС.

„Ние нямаме постоянна структура и без нея не сме способни да работим ефикасно, така че трябва да имаме европейска щабквартира и... да работим към създаването на единна военна сила“, допълни председателят на ЕК, според когото съюзът не може повече да разчита на силата на отделните държави членки.

Той също така посочи, че ЕС има намерение да създаде „свой фонд за отбранителни изследвания и инвестиции за осигуряване на своите отбранителни възможности“.