Министър Николай Ненчев летя на МиГ-29, пилотиран от подполковник Русев – последният полет от седмицата на съвместен Air Policing с американски военни пилоти.

Два български МиГ-29 и два американски S-15 локализираха в небето пътнически самолет с буйстващ пътник, насочиха го и го принудиха да се приземи. Това беше заданието, изпълнено днес, а в ролята на пътнически самолет влезе „Спартан”.

Съвместната мисия беше ползотворна и като тренировъчна – за да се уеднакви стила на работа и като ефективна, защото небето на България отдавна не е било така строго охранявано, каза министър Ненчев след заключителните полети по Air Policing в авиобаза Граф Игнатиево.

Подобни съвместни мисии ще има и в бъдеще, но военният министър не назова следващата държава, чиято военна авиация ще охранява небето ни. Твърде вероятно е това да е Полша, но все още се водят преговори. На журналистически въпрос дали тази мисия има връзка с учението в Крим на руската авиация, Ненчев отговори, че НАТО изнася отбраната си заради руските предизвикателства, но не потвърди да има пряка връзка.

На въпрос на БГНЕС дали е имало инциденти през тази седмица, Ненчев отначало отказа да отговори, но по-късно заяви, че не е имало никакви инциденти.

До ноември, каза той, се очакват да дойдат два ремонтирани двигатели на МиГ-29 от Полша.