"Има информация, която проверяваме. Проверяваме този случай". Това каза вътрешният министър Румяна Бъчварова в отговор на въпрос дали има информация в МВР за задържани с фалшиви български паспорти на сръбско-унгарската граница.

Сръбското вътрешно министерство задържа четирима души, които се опитаха с огромно количество оръжие и боеприпаси да минат границата с Унгария. Всички те са имали със себе си фалшиви български паспорти.

Днес Бъчварова посочи, че към момента, съдейки по натиска, който има към момента и съдейки по прогнозите, които има за развитието в следващите два месеца, „не смятаме, че този натиск ще спре. Още повече, че имаме и други фактори, които отчитаме, които могат да променят общата ситуация”, заяви министърът.

В отговор на въпрос за това какви са най-бързите мерки, които МВР ще предприеме, тъй като не се очаква в следващите два месеца натискът да спре, 90% е запълнен капацитетът в центровете и все още не до край е изградена оградата на границата, министър Бъчварова заяви, че на заседание на оперативния щаб е взето решение да се задейства вторият етап от разработения план. „Това означава дислоциране на повече сили на критичните места на границата, които ще бъдат определени много точно до дни, за да разчетем силите, с които разполагаме, разчитаме на помощта от Фронтекс и разбира се правим проучвания в този момент за допълнителни възможности за настаняване на бежанците”, каза тя. Бъчварова обясни, че това не са „хотели, в които те идват тук и остават – това са места, в които те изчакват. Както центровете на Миграция и след това центровете на ДАБ – изчакват решението по подадените от тях молби”.

Министърът на вътрешните работи не отговори конкретно на въпроса кога ще стане ясно кога ще се открият нови центрове. Когато това стане, тя обеща да информират.

„В момента правим проучвания. Искам да кажа, че ние искаме да направим временни центрове за настаняване, т.е. не за постоянни сгради, в които да пребивават бежанците. Да можем да реагираме на тях според натиска. Тогава, когато спадне, те няма да бъдат експлоатирани. Тогава, когато има увеличаване на натиска, много бързо да можем да реагираме”, каза тя.

С мотива, че това не е информация, която може да съобщи публично, Бъчварова не каза задействането на втория план колко повече военни ще изпрати на границата.

По време на парламентарния контрол Бъчварова каза, че очакваме общия брой на офицерите от Фронтекст, които да дойдат на наша територия, да бъде до 200 души скоро.