Кримски фермери са постигнали споразумение с френски доставчици за изграждане на ферма за отглеждане на стриди на полуострова.

Фермата ще бъде разположена близо до съществуваща мидена ферма в залива Донузлав на най-дълбокото езеро в Крим, което е в западната част на полуострова, съобщава Sputnik.

Генералният директор на „Морски дарове от Крим” Дионисий Севастиянов каза, че регионът осигурява идеални условия за отглеждане на стриди.

„Французите трябва да обезсоляват морската вода във фермите, но черноморската вода е с по-ниска соленост, само 18 на сто. Това е нужното съотношение на солта, което французите постигат по изкуствен път”, изтъкна Севастиянов.

Продукцията на фермата ще бъде реализирана на френския пазар, в Испания и други европейски страни. Така ще се възроди стара традиция, когато в Крим са се отглеждали много стриди за износ. Преди 1917 година Крим е доставял десетки милиони стриди за Франция

Сега френските партньори ще помогнат за постигането на неповторимо качество, което във Франция е резултат на дългогодишна практика, подчертава Севатиянов.

Вече има споразумения с три френски компании. Едната ще отговоря за мениджмънта, втората ще достави нужното оборудване, а третата ще монтира инсталациите и филтрите за вода.

Първите специалисти трябва да пристигнат от Франция през октомври.

Севастянов е доволен, че французите следват свои сънародници от винения бранш и италиански винопроизводители.

През юли представител на френския винопроизводител Liber Pater Bordeaux посети Крим и обяви, че компанията смята да създаде на полуострова съвместно предприятие с руския Vinteks, който вече произвежда вино в Краснодарския край.

Италианската фирма Ecologia e Ambiente проучва терени с намерение да инвестира 300 милиона евро в лозарство и производство на вино в Крим.