Слънчево жълти ризи с морскосини якички - това е новата униформа на учениците от основно училище „Никола Обретенов“. Вчера с нея за първи път бяха облечени най-малките ученици в училището - първокласниците, които тази година тук са 53 на брой. Момиченцата и момченцата видимо напето влязоха в своите първи класни стаи, всяко стиснало по стрък цвете за учителката. В греещата в оранжево стая на първи А клас ги посрещна с питка и мед класната Мюрвет Юмерова, а в меко жълтите багри на стаята на първи Б децата пристъпиха заедно с опитната преподавателка Дарина Григорова. 
Директорът на училището в русенския квартал „Чародейка“ Емил Тюлеков сърдечно приветства всичките близо 350 ученици и изрази надежда, че на децата и на преподавателите им предстои успешна година. Школото, което се намира в самия край на града, посреща своите възпитаници с подменено обзавеждане в няколко от класните стаи, с ремонтирани и обновени санитарни възли. Имаме още доста работа, а също и немалко идеи, признаха пред екип на „Утро“ директорът Тюлеков и неговият помощник Тодоров. И не скриха, че силно се надяват общинските съветници да не пропуснат да гласуват поставянето на ограда, която да затвори двора зад сградата на училището, където се намират спортните площадки на ОУ „Никола Обретенов“. 
53-те най-нови ученици в кварталното училище са част от 1740 русенски първокласници за учебната 2016/2017 година. Общо за 16 755 момичета и момчета в Русенска област вчера удари първият звънец. Най-много са децата в класовете от първи до четвърти - 7188, и това дава определени надежди. В прогимназия учениците са 6099, а най-малкият брой е на гимназистите - те са едва 3468.
Във всички училища новата учебна година започна с тържества. В Математическата гимназия гост бе областният управител Стефко Бурджиев, който пожела на всички здраве, да не спират да мечтаят, да си поставят високи цели и да се борят за тяхното постигане. Заместник областният управител Станимир Станчев  присъства на откриването на учебната година в ОУ „Любен Каравелов“ и в Училището по изкуствата. 
Кметът Пламен Стоилов откри новата учебна година в Английската гимназия „Гео Милев“. „Ако бъдеш приет в Английската гимназия, трябва да си готов да бъдеш отличник и да успяваш в живота“, припомни в словото си кметът и призова децата да учат и да спортуват активно. По-късно в кабинета на директорката на АГ Адриана Митова бе обсъден ремонтът, който се извършва по проект „Красива България“, а кметът Стоилов се ангажира да бъде асфалтиран и облагороден дворът на училището. 
С атрактивна празнична програма с участието на талантливите сестри Мирела и Пресияна Димитрови започна  учебната година в СУ за европейски езици „Св.Константин-Кирил Философ“. С приветствия към учениците и колектива се обърнаха генералният консул на Руската федерация Татяна Грушко, ректорът на Русенския университет проф.Велизара Пенчева и зам.-кметът Даниела Шилкова. Другите заместници на кмета също посетиха различни училища. Иван Григоров беше в „Отец Паисий“, Димитър Наков - в СУ „Васил Левски“, Наталия Кръстева - в „Любен Каравелов“, а Страхил Карапчански в СУ с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“. Главният архитект на общината арх.Живка Бучуковска поздрави учениците и учителите в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия. 
След тържествата с песни, балони и бонбони от днес започва същинската работа в училищата. От Регионалното управление на образованието припомнят, че първият съботен ден - 17 септември, е учебен за всички, тъй като на него ще се отучва обявеният за почивен 23 септември.