Полицай ще охранява около всяко училище до края на октомври, съобщи директорът на областната дирекция на МВР старши комисар Теодор Атанасов. Униформените ще обуздават безразсъдните шофьори, за да няма пострадали деца на идване и на тръгване от часовете. Освен това ще прочистват околностите от наркопласьори, които обикновено продават отровната си стока на училищните огради, но наглостта им понякога стига дотам, че въртят мръснатаси търговия на физкултурните площадки.
По традиция през тези 45 дни униформените ще провеждат работни срещи с директорите на всички училища и с местните власти в населените места за решаване на конкретни проблеми по сигурността и безопасността на движението. Разговори ще се провеждат и с охранителните фирми, които пазят учебните сгради и районите около тях.
20 деца са ранени в пътни инциденти от 1 юли до 31 август, отчете вчера Областната дирекция на МВР по повод първия учебен ден. 16 от тях са пътували в автомобили, три са били на велосипеди и мотопеди, а едно е ударено докато пресича кръстовище. Цифрата е стряскаща, като се има предвид, че от 15 септември миналата година до края на юни в катастрофи са участвали 40 деца.
Статистиката е доста тревожна за град като Русе, ще вземем мерки, коментира старши комисар Теодор Атанасов.