Шумното разкритие от преди повече от 4 години за пресечена голяма контрабанда на кокаин ще направи втори опит да влезе в съда. Само че този път делото за наркотрафик на 60 килограма кокаин за 2.7 милиона лева ще бъде внесено за разглеждане не в Русенския окръжен съд, а в Софийски градски.
Бомбата, че в аржентинския комбайн „Дон Роко“ е засечен наркотик за 100 милиона лева, докара на 5 май 2012 година в Русе премиера Бойко Борисов, тогавашния финансов министър Симеон Дянков и вече покойния шеф на митниците Ваньо Танов. 
Те лично благодариха на митничарите за професионализма в разкриване на престъплението. Години по-късно разследването по казуса приключи, а стойността на кокаина се оказа далеч под сензационните прогнози.
През октомври миналата година делото претърпя фалстарт - след три съдебни заседания бе върнато обратно на прокуратурата още преди реално да започне. Причината - съдът откри чисто правни нередовности, които трябваше да бъдат отстранени.
Още тогава според адвокат Николай Беров, който е защитник на единия сочен за виновник - 35-годишният пловдивчанин Николай Николов, и неговото право на защита, и това на спрягания за негов съучастник - 54-годишен холандец Корнелиус Бренченс са нарушени. Юристът подчерта, че тъй като единият подсъдим е чужденец, то казусът е подсъден на Софийски градски съд. Отделен е въпросът, че холандецът така и не бе открит и не се знаеше въобще къде се намира, че да бъде съден.
Близо година по-късно, след като Русенската окръжна прокуратура работи повторно над обвинението, делото действително бе внесено в столичното съдилище.
Според обвинението до контрабандата се стигнало, след като младият Николай изпаднал в недоимък. Бренченс пък, който живеел в България, имал стаж в наркотърговията и търсил с кого да сподели опита си и да започне да внася дрога. Двамата направили уговорка като холандецът се нагърбил да осигури наркотика и парите за него, тъй като имал необходимите връзки и възможности, а Николай щял да поеме дейността, свързана с придаване на законност и прикриването на дейността по контрабандата. Решили вносът и транспортирането на наркотиците да бъдат скрити зад дейност, свързана с внос на селскостопанска техника от Аржентина за България. За целта използвали фирма на друг човек, която търгувала със селскостопански машини.  
 Първият зърнокомбайн от Аржентина бил доставен  на 14 март 2011 година на пристанище Бургас като в него нямало скрит наркотик. След това по отработената вече схема през август 2011 била преведена сумата от 60 628 долара за втория комбайн. Междувременно неустановени лица в Аржентина, в изпълнение на уговорката с  Бренченс да се достави кокаин, създали специално пригоден метален контейнер, който монтирали във вътрешността на комбайна. В кутия били наредени 60 пакета с кокаин с общо тегло 59 956 грама. 
Двамата съучастници стриктно следили движението на двата контейнера в комбайна и в оборудването към него от пристанище Буенос Айрес до пристигането им на 11 април 2012 г. на пристанище Варна и организирали плащането на съответните мита и такси. След митническа проверка контейнерите били транспортирани до русенското пристанище Изток с намерение стоката да се отпрати за Холандия. Товарът обаче бил подложен на щателна митническа проверка и така на 5 май митничарите открили майсторски пригодения метален тайник в комбайна за зърно, в който бил укрит наркотикът.