На 30 април 1884 г. принцеса Виктория фон Хесен-Дармщат, внучка на кралица Виктория и бъдеща баба на принц Филип, херцог на Единбург и съпруг на кралица Елизабет II, се омъжва за втория си братовчед принц Лудвиг Александър фон Батенберг. И за разлика от много други аристократични съюзи по онова време, този е по любов. Това, че двамата са братовчеди, тогава се приема за напълно нормално, тъй като династичните родове държат много на своето аристократично потекло. Но не това в случая е най-важното в тази сватба, а една торта.
Според възприетата масово история тортата Батенберг за първи път е била сервирана именно на сватбата на Виктория и Лудвиг. Най-разпространената й версия представлява четири пандишпанови блата, оцветени в жълто и розово, сглобени шахматно и обвити в марципанова глазура. Според Катрин Браун, специалист по история на храната, тази торта демонстрирала уменията на германските сладкари да използват марципан, цветове, форми, аромати и алегорични дизайни. А уникалното сладкарско произведение трябвало да зашемети британските кралски особи. Дори има теория, че четирите разноцветни пандишпанови квадрата, които се образуват при разрязването на тортата, представяли четиримата братя Батенберг - Лудвиг, Александър, Франц-Йосиф и Хайнрих. 
Всичко това звучи много аристократично, но първата публикувана рецепта за торта Батенберг, при това със схема на сладкиша, е с... 9 квадрата. Публикува я Фредерик Вайн през 1898 г. в своята книга Saleable Shop Goods. Вайн е не само един от най-изявените сладкари на своето време, но и автор на множество книги и редактор на водещото търговско списание The British Baker. Рецептата излиза черно на бяло 14 години след сватбата на Виктория и Лудвиг и е трудно да се допусне, че такъв професионалист като Вайн не е знаел как е изглеждала празничната торта, още повече че тогава той е бил в разгара на кариерата си. Същата година в издание за викторианската храна е публикувана идентична рецепта, но за Gateau а la Domino. Автор е Агнес Маршал, издала общо 4 кулинарни книги с рецепти от края на 19 и началото на 20 век. През 1903 г. Т.Пърси Люис и АГ Бромли в своята „Книга за торти“ публикуват рецепта с цветна литография на торта Батенберг също с 9 квадрата.
Да се направи такава торта с девет шахматно сглобени разноцветни пандишпана, си е истинско техническо предизвикателство за всеки сладкар. Неслучайно тя е едно от изпитанията за уменията на състезателите в The Great British Bake Off - състезанието, чиято българска версия ще тръгне още тази есен по Нова тв. Предполага се, че поради тази трудност деветте квадрата са сведени до четири, когато започва масовото производство на тортата в годините в Англия преди Втората световна война. Макар че има една рецепта за Неаполитанско руло, публикувана в книгата „Торти и кифли“ на Робърт Уелс през същата онази 1898 г. Тортата е с 4 квадрата в жълто и розово, а разликата с английския сладкиш е, че накрая марципановата обвивка се овалва в розово оцветени кокосови стърготини. Торта Батенберг много прилича на обичаната у нас шахматна торта, при която обаче използваните пандишпанови блатове са ванилов и шоколадов.
А ако се върнем на онази сватба, трябва да кажем, че Виктория и Лудвиг живеят в разбирателство цели 37 години. Лудвиг има блестяща военна кариера, произведен е в адмирал на флота и първи лорд на Великобритания. След Първата световна война заради силните антигермански настроения е принуден да смени немското си име и става Луис Маунтбатън, като фамилното всъщност е английският превод на Батенберг. Любопитна подробност е, че един от по-малките братя на Лудвиг - Александър фон Батенберг, е известен още като Александър  I Български - първият княз на България след Освобождението. Именно по време на неговото управление е извоювано Съединението на Княжество България с Източна Румелия през 1885 г.
Виктория е доста либерална за времето си, интересува се от наука, участва в археологически разкопки, качва се в първия полет на дирижабъла Цепелин, по-късно лети с биплан. Тя ражда четири деца: Алис, Луиза, Джордж и Луис. Алис се омъжва за принц Андрей Гръцки и ражда Филип - бъдещия съпруг на кралица Елизабет II. С брака си с Густав VI Луиза става кралица на Швеция. Джордж се жени за графиня Надежда дьо Торби, внучка на цар Николай I и братовчедка на Александър Пушкин. А най-малкият, Луи, е последният вицекрал на Британска Индия и първият генерал-губернатор на независима Индия.
В деня на сватбата на Виктория и Лудвиг се случва и една пикантна история. Баща й, великият херцог на Хесен Лудвиг IV, вдовец от 6 години, същата вечер се жени тайно за любовницата си Александрина фон Хутен-Чапска, бивша съпруга на руския шарже д‘афер в Дармщат. Свързването му с жена от по-долу стоящ в социалната стълбица род, при това разведена, шокира аристократична Европа и след дипломатически и семеен натиск той е принуден да анулира собствения си брак.

Торта Батенберг

Необходими продукти:
175 г меко безсолно краве масло
175 г захар
175 г брашно
3 яйца 
1 ванилия 
настърганата кора от 1 лимон
червена и жълта сладкарска боя
за сглобяване:
около 300 г мармалад от кайсии 
за покриване:
250-300 г бадемов марципан  
Начин на приготвяне:
Маслото и захарта се разбиват с миксер до пухкав крем. Прибавят се яйцата едно по едно и след като се усвоят напълно, се добавят ванилията и настърганата лимонова кора. Последно се добавя пресятото брашно. Полученото тесто се разделя на две части. Едната се оцветява с жълта, а другата с червена сладкарска боя. 
В тава с размери 25х18 см се поставят две големи парчета хартия за печене така, че да я разделят на две, като образуват нещо като 2 отделни правоъгълни тавички в нея. Двете теста се изсипват в двете отделни прегради, разпределят се и се заглаждат. Хартията ще ги държи разделени и няма опасност да се слеят при печенето. Тавата се слага в предварително загрята до 180 градуса фурна. Блатовете се пекат около час, като се проверяват с дървена клечка. Когато са готови, се изваждат върху решетка и се оставят да изстинат напълно.
Всеки от двата блата се разрязва наполовина по дължина. Парчетата се сглобяват шахматно - жълто с розово върху розово с жълто. Мажат се обилно с мармалад. Тортата се увива с прозрачно домакинско фолио и се оставя в хладилника за няколко часа или цяла нощ. След като парчетата са се споили, фолиото се маха и с остър нож се оформят страните й. Повърхността се намазва с мармалад и се покрива с бадемов марципан. Украсява се допълнително по желание.