Д-р Венцислав Георгиев е завършил Медицинския институт в Плевен през 1996 година. От 1998-а започва работа във Второ хирургично отделение в Многопрофилната болница в Русе, а след 2 години се прехвърля в отделението по урология, където през 2009-а и 2013-а година придобива специалностите хирургия и урология. От 2014 година д-р Георгиев е началник на отделението по урология в Университетската болница в Русе.

- Д-р Георгиев какво преставлява циститът?
- Това е най-разпространеното заболяване на пикочния мехур, което представлява възпаление на лигавицата му, но може да засегне и други слоеве на мехурната система. Циститът се изявява с често, болезнено уриниране и наличие на кръв и бактерии в урината. 
Среща се най-вече при жените, а при мъжете това е рядко заболяване, за разлика от хроничния простатит, който е характерна болест за силния пол. Доказано е, че всяка втора жена поне въднъж през живота е боледувала от цистит, като при 85% от заболелите то се повтаря и става хронично, което може да засегне съвсем млади хора, включително и деца. За една на всеки три жени до 24 години пък се смята, че е преболедувала от цистит. 
- Кои са причинителите на цистита?
- Най-честият причинител за 50-70% от пациентите е бактерията ешерихия коли, а пътят на инфекцията най-често е по хода на пикочния канал, от който през уретрата тя попада в пикочния мехур. Заболяването обаче може да се дължи и на други микроорганизми или вируси.
- Колко вида цистит съществуват?
- Има цистит на младата възраст на активните жени и цистит на постменопаузалния период, като причините са различни. 
За младата възраст циститът се свързва със снижаване на имунитета, захарен диабет, след трансплантации на органи, полови контакти с нови партньори, използването на спермициди. Има дори цистит на медения месец, който има връзка с половите контакти и с налични инфекции на влагалището.
В постменопаузалния период причините за цистит са свързани с промяна на хормоните във влагалището и настъпване на атрофични промени във вагината, които предразполагат към възникване на инфекция. Изпускането на урина или така наречената стрес инконтиненция също е предподставка за появяване на цистит. В отделни случаи се срещат оплаквания, които имитират цистит, но реално не са пряко свързани с бактериален причинител и при изследване се установява, че инфекция няма. Вследствие на травма, поемане на изгарящи химични субстанции или агресивно медикаментозно лечение, които променят както химичния и биологичния баланс в организма, така и повлияват на адекватността на имунитета, може да настъпи неинфекциозен цистит. Непосредствено след облъчване, лъчева терапия или химиотерапия пък има опасност да се развие радиационен цистит.  
- Циститът пречи ли на здравословното състояние на хората?
- Това не е заболяване, което толкова много пречи на здравословното състояние на хората, но влошава качеството им на живот, тъй като уринирането е често и болезнено и създава неприятен дискомфорт на пациентките.
- Какво е лечението?
- По принцип острият цистит може да се овладее за 5-7 дни с антибиотично лечение, проведено адекватно и навреме, защото той обхваща най-често цялата лигавица на пикочния мехур, която се зачервява, отича и се стига до разширяване на кръвоносни съдове. Ако обаче острият цистит не се лекува или пациентът има друго заболяване, на фона на което възниква хроничен цистит, той води до почти непрекъснат дискомфорт и става сериозен здравен проблем. 
Възпалението на пикочния мехур, което възниква като усложнение на базата на друго заболяване, се нарича вторичен цистит. Той протича в продължение на месеци до излекуване на основното заболяване, довело до появата му.
Голяма част от жените обаче са се научили, че циститът може да се лекува с ципрофлоксацин и започват самолечение с този препарат. За основния причинител на болестта - ешерихия коли или други подобни на нея бактерии, в България е установено, че вече има 40% резистентност на микроорганизмите към този вид препарати. Затова когато циститът рецидивира, е важно антибиотичното лечение да бъде проведено спрямо съответния причинител и неговата чувствителност към антибиотиците. В против случай лечението не е ефективно - постига се някакво успокояване на оплакванията, но на практика инфекцията не е ликвидирана и след време тя отново се появява. Тук е мястото да подчертая, че когато причинителят е доказан, антибиотиците се назначават по антибиограма, която трябва стриктно да се спазва от пациентите, за да бъдат излекувани и да бъдат предпазени от създаването на бактерии, които са резистентни на антибиотици. Има и други лекарства, които успокояват пикочните пътища, ако няма причинител на цистит, но лечението трябва да се проведе от  общопрактикуващ лекар, нефролог и уролог, а не да се прибягва към самолечение.