Министърът на правосъдието Екатерина Захариева откри новата учебна година в Средното училище „Аргира Жечкова“, в което се обучават лишените от свобода, изтърпяващи наказанието си в единствения у нас затвор за жени в Сливен, съобщиха от МП.

„Знанието ще ви направи независими, щастливи и свободни. А свободата е най-силното оръжие – използвайте го“, обърна се Захариева към 64 ученички, шест от които са първокласнички.

Националният трибагреник, ушит в шивашкия цех към затвора, бе издигнат тържествено под звуците на националния химн.

На церемонията присъстваха областният управител на Сливен Татяна Петкова, кметът Стефан Радев, съветничката на министъра на образованието по въпросите на средното образование Лиляна Друмева, председателят на Административния съд – Сливен Владимир Първанов, окръжният прокурор Пламен Стефанов, районният прокурор Иван Иванов, зам.-председателят на Окръжния съд – Сливен Мартин Данчев, и.д. административен ръководител на Районния съд – Сливен Иван Манчев.

„23% от лишените в този затвор са абсолютно неграмотни, в мъжките затвори дори повече. Хората с полувисше и висше образование са под 10%. Правим всичко възможно са осигуряваме заетост и професионална квалификация“, обясни Захариева и уточни, че затворът предлага образование дори за жените, които имат престой зад решетките по-кратък от една учебна година. Специално за тях са създадени седем професионални обучения за професионална квалификация по шест професии: озеленител и цветар, помощник в строителството, работник в заведения за хранене, фризьор, специалист по текстообработка и ръчно тъкачество.

Правосъдният министър инспектира и как върви основният ремонт на корпуса на затвора, при който във всяка килия ще има санитарен възел. Строителната площадка бе открита на 2 август т.г., а дейностите трябва да приключат до края на годината. Освен санитарни възли, работниците правят цялостен ремонт на умивалните и баните, подменят ВиК и ел инсталацията, дограмата, както и монтират слънчеви панели на покрива. Строителните дейности се финансират с 1,1 млн. лв. от държавния бюджет.

Захариева разгледа и жилищните помещения на лишените от свобода, които се надпреварваха да и покажат как са ги подредили и украсили.

По-късно в Сливен министърът връчи и сертификати на първите училищни медиатори в България. 42 учители-медиатори и 24 ученици ще посредничат при конфликти в 38 специализирани кабинета в училищата в Сливенска област.

Междувременно в затвора в Ловеч заместник-министър Красимира Филипова пожела на добър час на 167 ученици, 6-ма от които прекрачиха прага на ученическа стая за пръв път. Училището към затвора в Ловеч, което има разкрити филиали в затворите в Плевен и в Белене, предоставя възможност за завършване на основно или средно образование, като паралелно с това може придобие професионална квалификация за шлосер и монтажник на ВиК инсталации. Зам.-министър Филипова посочи, че повишаването на квалификацията и придобиването на документ за завършена степен на образование не се различава от тези, получени в гражданските училища, а това също влияе на мотивацията на лишените от свобода да участват в процеса на обучение.

Захариева посети и затвора в Пловдив. Директорът Божил Иванов докладва, че от 475 лишени от свобода в основния корпус 235 души или около 60% работят всеки ден – произвеждат пластмасови елементи за елтабла за италианска фирма, сандъци за боеприпаси за военнопромишления комплекс, алуминиеви изделия, мебели. От януари досега служителите на затвора са предотвратили 65 опита за внасяне на наркотици и около 200 за алкохол и мобилни телефони. Захариева посети производствените помещения, килиите, ареста, залите за свиждане и магазина. Лишените от свобода заявиха, че са доволни от почти двойното намаляване на надценката в лавката, а министърът ги увери, че очаква поевтиняване и на цените на телефонните разговори от регламентираните стационарни телефони след смяната на оператора. На среща с представители на синдикатите Захариева изтъкна, че съотношението надзиратели/затворници е доста над средното в Европа и подкрепи мнението им, че е нужно увеличение на щата и заплатите. Тя призова синдикатите да и помогнат в борбата с надзирателите, които внасят забранени вещества или не гледат службата си съвестно, защото те вредят на имиджа на цялата система.