Изразявам своите и на Централната избирателна комисия (ЦИК) очаквания към партиите, коалициите, инициативните комитети и техните кандидати за провеждане на законосъобразна и пълноценна предизборна кампания, в резултат на която, гражданите на България да могат да упражнят своя вот информирано.

Това каза председателят на ЦИК Ивилина Алексиева, предаде БГНЕС.

Председателят на ЦИК подчерта, че очакванията на комисията са инициативните комитети, партиите, коалициите да проведат законосъобразна и пълноценна информационно-разяснителна кампания по въпросите на националния референдум, в резултат на която хората информирано да упражнят своя вот по всеки един от въпросите. „Що се касае до дейността на ЦИК, тя е и ще продължи да бъде насочена към организирането на свободни и честни избори, прозрачна, публична, под зоркото око на гражданите, на медиите, на наблюдателите, на всички участници в изборния процес”, каза Алексиева.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев припомни новите моменти с измененията на Изборния кодекс. Сред тях и т. нар. задължително гласуване. При него принципно всеки с избирателни права би трябвало да упражни своя граждански дълг. Ако не го направи в два последователни избора от един и същи вид, без уважителни избори, той ще бъде отписан от избирателните списъци. „Отписването от избирателните списъци е свързано със задължението на избирателя, ако желае отново да упражни своето право на глас, да подаде заявление, съгласно правила, които предстои да бъдат приети, за да може отново да бъде вписан в избирателния списък по постоянен адрес”, обясни Андреев. За гласуване в чужбина с промените в ИК отпадната т. нар. автоматични избирателни секции. В момента в чужбина би могло да се открият избирателни секции въз основа на повече от 60 заявления за определено място, освен тези задължително се откриват такива в дипломатическите и консулските представителства. Беше променен и начинът, по който бяха формулирани списъците за гласуване.

От 12 септември ЦИК започна да приема документи за регистрация на партии и коалиции и инициативни комитети за участие в изборите за президент и вицепрезидент, както и за участие в информационно-разяснителната кампания на националния референдум. „Към настоящия момент е регистрирана партия ГЕРБ за участие в изборите на президент и вицепрезидент и Инициативен комитет за издигане на независимите кандидати Веселин Марешки и Петър Петров. Това са документите, които до момента имат решение на ЦИК”, каза говорителят на комисията Камелия Нейкова. Инициативни комитети за участие в президентските избори могат да се регистрират до 26 септември, а срокът за партиите и коалициите е до 21 септември. От 19 септември до 4 октомври е срокът за регистриране на кандидатските листи. За участие в информационно- разяснителната кампания за националния референдум срокът за подаване на заявление е до 26 септември.

От 19 септември до 1 октомври в ЦИК ще могат да се подават документи за регистрацията в частичните местни избори, сред тях и за кмет на „Младост”. За гласуването в страната ЦИК подготвя методически указания до секционните избирателни комисии как ще протече организацията на изборния ден и тепърва предстои те да бъдат приети.