Очевидно силите на сирийската опозиция няма да станат толкова силни, че да отстранят управляващия режим в Дамаск на президента Башар Асад. Това призна Сюзан Райс в реч пред Джорджтаунския университет във Вашингтон.

Според нея „Асад „няма да може да възстанови легитимността в мащабите на цялата страна. А опозицията вероятно няма да стане дотолкова силна, че да отстрани Асад“, заяви Райс. При това тя охарактеризира силите на сирийската опозиция като „крайно раздробени“.

Райс увери, че американската администрация се обявява за политико-дипломатическо регулиране на конфликта в Сирии. По думите й гражданската война в Сирия, "като практически всеки конфликт от подобен род, в крайна сметка трябва да бъде прекратен край масата за преговори". "Няма ясно очертано военно решение", подчерта съветничката на американския лидер.

Междувременно американската политика в Сирия бе критикувана от регионалния конгресен Ричард Блек, който е член на законодателно събрание на щата Вирджиния. През април той посети в Сирия и се срещна с президента Башар Асад.

Подчертавайки, че намесата на Русия изигра решаваща роля да бъдат спрени терористите, които сега вече щяха да бъдат в Дамаск, той изтъкна, че терористите по същество са разгромени южно от сирийската столица. „Но положението в Алепо е наистина важно. Там върви една от най-великите битки през последния четвърт век“, изтъкна политикът.

"Проблемът е в това, че САЩ се придържат към погрешната версия, според която имало въстанически сили, които не са свързани с „Ал Кайда“, посочи сенаторът. Той смята, че метежниците в страната „действат в тясно взаимодействие с бойците от „Ал Кайда“. „Руснаците и сирийците разбират това. И американците го разбират, но те, както и преди, се придържат към измислената версия, че става въпрос за някакви умерено настроени въстаници“, подчерта Блек.