Русенската окръжна прокуратура съобщи, че се е самосезирала от публикация в „Утро“ по повод проблема с обгазяването на града и нареди незабавна проверка.
Повод за стартирането й е последната публикация във вестника от вчера, 14 септември, със заглавие „Русе извика „Дишай!“ с искане за чист въздух“. В нея са описани тревогите и притесненията на гражданите, които излязоха ден по-рано на протест пред сградата на общината след непрекъснатия тормоз от стелещи се във въздуха неприятни миризми. Най-честият им въпрос впрочем беше какво всъщност диша обществото и защо никой не нарича веществата с истинските им имена.
Вчера и кметът Пламен Стоилов сезира държавното обвинение за проблема и още веднъж поиска бързото му решаване.
Депутатът Искрен Веселинов пък отправи питане към министъра на околната среда и водите Ивелина Василева установен ли е замърсителят на въздуха, какво се прави за изграждане на мониторингова система, има ли РИОСВ необходимата апаратура, ще бъде ли преразгледано комплексното разрешително на „Монтюпе“ и оказван ли е натиск от френския посланик над екоминистерството около този казус.
Прокурорската проверка има за цел да изясни има ли данни за престъпление дали някой е допуснал замърсяване на въздуха. Според Наказателния кодекс такова погазване на закона се наказва с 1 до 5 години лишаване от свобода и глоба между 5000 и 30 000 лева. 
Предстои да бъдат изискани всички документи от екоинспекцията за извършените до момента замервания на въздуха в района на замърсяването и да се разпитат компетентните длъжностни лица. Проверката ще бъде извършена от полицията и трябва да приключи до 3 дни.