12 нелегални имигранти от Ирак и Сирия се изправиха за 2 дни пред Русенския районен съд и се сдобиха с доброволни присъди за опитите си нелегално да минат Дунав мост.
След като направиха пълни самопризнания, повечето от тях получиха условни присъди от по половин година с 3-годишен изпитателен срок и глоби от по 150-200 лева.
Най-тежко наказание отнесе 25-годишният иракчанин Ничерван Пиро, който вече има една условна присъда за незаконно преминаване на границата и този път получи резервация за килия за срок от 4 месеца и глоба от 90 лева. Той бе хванат да прекосява нелегално Дунав мост на 10 септември около 21 часа. Тогава и ден по-рано бяха засечени 15 бежанци с 4 малки деца, което от месеци не се бе случвало на границата.
Справка показва, че Ничерван всъщност е тръгнал по законната процедура в България за търсене на по-добър живот извън размирните територии. Регистриран е в Агенцията по бежанците през юли, но явно стоенето на родна земя не е било по вкуса му и е решил на своя глава и в разрез със закона да търси по-добро бъдеще.