Отношенията на Великобритания с Русия няма да са такива, каквито бяха, каза в парламента министър-председателката Тереза Мей в отговор на депутатски въпрос.

„Отношенията, които трябва да имаме с Русия, няма да са както преди. Дадох това ясно да се разбере в отговор на доклада за убийството на Литвиненко. Трябва да продължим да се придържаме към тази позиция”, каза Мей.

В доклада, оповестен на 21 януари, се говори, че Русия е замесена в смъртта на бившия офицер от ФСБ Александър Литвиненко, а руснаците Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун са посочени като физически извършители на убийството. В доклада се изтъква, че съдът не е могъл да потвърди, че полоният, с който, по данни на британските експерти, е отровен Литвиненко, е руски.

Литвиненко почина на 23 ноември 2006 година в Лондон. Той беше получил убежище във Великобритания и малко преди смъртта си стана британски гражданин. Експертиза доказа, че е бил отровен с полоний. Адвокатите на вдовицата признаха, че Литвиненко няколко години е работил за британските спец служби и Испания.