Космическата сонда „Гая“ направи най-подробната карта на Млечния път, която включва повече от 1 млрд. звезди, съобщиха от Европейската космическа агенция (ЕКА).

Каталогът от 1,15 звезди е „както най-голямата, така и най-точната небесна карта, правена някога“, заяви френският астроном Франсоа Минар, член на 450-членния наземен екип на „Гая“.

По време на пресконференция от астрономическия център на ЕКА в Мадрид представиха картата, включваща звезди, които са до половин милион пъти по-бледи от тези, които могат да бъдат видени с човешко око.

Снимките на звездите са заснети с двата телескопа на „Гая“ и няколко милиарда пикселова камера – най-мощната изпращана в Космоса. Нейната резолюция е толкова силна, че би могла да определи диаметъра на човешки косъм на разстояние от 1000 километра, заяви Антъни Браун, ръководител на екипа за анализи и обработка на данни към „Гая“.

Самият апарат определя мястото на звездите в нашата галактика по няколко начина. Освен че установява тяхната локация, той разбира и как се движат те. Към момента картата предоставя такава подробна информация за два милиона звезди. До края на петгодишната й програма този обем трябва да се увеличи близо 500 пъти.