Словенецът Александър Чеферин бе избран за новия президент на УЕФА. Това се случи по време на 12-ия извънреден конгрес на централата, който се проведе в гръцката столица Атина. Той ще заема президентския пост до 2019 година, наследявайки Мишел Платини. Французинът не успя да завърши своя мандат, след като бе отстранен заради обвинения, че е получил незаконно превод на стойност 2 милиона франка от бившия президент на ФИФА Сеп Блатер.

48-годишният Чеферин се пребори в конкуренцията на холандеца Михаел ван Прааг. Словенецът спечели с огромно мнозинство, след като за него гласуваха 42-ма от общо 55-та делегати на европейските футболни федерации.

Александър Чеферин е роден на 13 октомври 1967 година в Любляна. Завършва право в родния си град, след което започва работа в правната кантора на своето семейство, представлявайки професионални атлети и спортни клубове. От 2011 година е президент на Футболния съюз в Словения. Той става общо 7-ият различен президент на УЕФА, след като през годините постът са заемали Ебе Шварц (Дания), Густав Видеркер (Швейцария), Артемио Франки (Италия), Жак Жорж (Франция), Ленарт Йохансон (Швеция) и Мишел Платини (Франция).