Ако можем да дадем 3 млрд. евро на Турция, които не са в Европейския съюз, тогава е невъзможно да не може да дадем 160 млн. евро на българите, които са в ЕС.

Това каза унгарският премиер Виктор Орбан, който заедно с министър-председателя Бойко Борисов посети българо-турската граница.

Аз съм готов да окажем всякакъв вид помощ на България, категоричен бе Виктор Орбан. В Братислава Борисов може да разчита на нас, каза още унгарският премиер.

От своя страна министър-председателят Бойко Борисов заяви, че на срещата на върха на Европейския съюз в Братислава ще настоява за незабавна помощ. Основна тема на разговорите в словашката столица е намирането на изход от мигрантската криза.

“Досега, като истинска шенгенска граница на Европа, сме се оправяли сами. Ние изпълняваме дълга си към ЕС и пазим границата. Само че тази година дойдоха две големи плащания – за американските централи и сега, в следващите дни, ще взема решение за руските централи – няма бюджет, който да издържи. Затова в Братислава ще настоявам за незабавна помощ”, каза той.

В петък трябва да се чуе, че на България се помага със 160 млн. евро. Това трябва българите да го чуят, категоричен бе премиерът Борисов.

На въпрос какво ще прави България и ЕС как да се действа, ако Турция пуска мигрантския поток през нашата страна при положение, че Европа отхвърли визовия режим, както се очертава към момента, министър-председателят Борисов отговори: „За ултиматума през октомври не се говори вече. Хубаво, лошо – споразумението с Турция работи, мигрантската вълна е в пъти по-малка и вече имаме възможност да я овладеем”.

Той припомни, че е бил в Турция и си е навлякъл остри коментари по този повод. Винаги съм бил малко по-напред от моите политически опоненти и историята го показва, добави Борисов.

Според него зоните за бежанци трябва да се създават в държавите, където бушуват конфликтите.

Виждате че и самите турски колеги станаха по-диалогични. За октомври вече не се говори. Темите за визите и за присъединяването на Турция се изтеглят по-назад. Т.нар. сигурни области, сигурни центрове или зони за сигурност – те трябва да бъдат в самите държави – в Сирия, в Либия. В Сирия трябва да има такава зона, където да седят бежанците, Червения кръст, ние да ги подпомагаме и като спрат войните, хората да се върнат от другата страна на границата, каза Борисов.

Той посочи, че миналата седмица Гърция получи още 165 млн. евро, явно еврокомисарят е грък. Октомври не е сакрална дата, смята Борисов.

Унгарският премиер Виктор Орбан коментира скандала, който се разигра в последните дни около официалната номинация на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН и твърденията, че България възнамерява да я смени с Кристалина Георгиева.

Кого ще излъчи България за ООН това е нейно суверенно решение. Ние имаме само една молба – да не проиграем шанса. Ако сегашният кандидат не получи достатъчно голяма подкрепа, тогава да не предадем възможността на друг, а да запазим това за Източна Европа, каза още Орбан.

Унгария уважава комисаря, делегиран от България за поста, ние даже с радост може да я подкрепим, но кого ще излъчи България е работа на министър-председателя. Искам само да знаете, че една възможност за Средна Европа е в ръцете на България, добави още той.