Над 200 души се включиха вчера в протеста под наслов „Кажи не на обгазяването на Русе“, който се проведе пред сградата на общината. Част от хората носеха маски и оставиха на стъпалата листи с надписи, между които „Русе има нужда от кислород“, „Бакелит - ароматът на Русе“ и „Русе се задъхва“. Десетина души взеха думата и се изказаха по наболелия въпрос със замърсения въздух. А за разрастването на проблема свидетелства все по-големият брой сигнали на граждани през последните дни - само вчера сутринта те са били над 20.
Организаторът на събитието Васил Златев изрази съмнения, че източникът на миризмите е само „Монтюпе“ и предположи, че има и други виновници. 
„Очакваме кметът Стоилов да взема проблема присърце и да последва примера на кмета на Бургас, който е направил уебсайт, чрез който онлайн могат да се следят непрекъснато показателите на качеството на въздуха“, посочи Златев. С разочарование той изтъкна, че въпреки заканите на екоинспекцията за санкциониране на „Монтюпе“ с 500 000 лева и масовото недоволство на хората, обгазяванията продължават ежедневно с все сила и без капка свян.
Повечето хора недоумяваха защо никой представител на компетентните институции не казва какви вещества се отделят във въздуха и какво всъщност диша населението.
„На ароматерапия ли сме, след като всички говорят просто за някакви миризми във въздуха?! Очевидно не са на борови иглички или океански бриз, но защо никой не ги назове с истинските им имена?! Имаме ли въобще бъдеще в този град или да си стягаме куфарите?“, попита млад баща на 5-месечно бебе.
„От година и половина редовно подавам сигнали. Нормално ли е 25% от заболяванията на децата да са остри респираторни и да кашлят. Нормално ли е сутрин преди да влязат в класните стаи да се надишат с тези миризми“, недоволстваше пък Борислава.
„Страх ме е от обгазяване докато спя. Изпитвам гняв всеки ден от отвратителните задушливи миризми. Какво следва след глобата, която ще бъде наложена на „Монтюпе“? Глобата не пречиства въздуха! Това като наем на въздуха ли да го приемаме?!“, попита пък Яна.
Протестиращите обърнаха внимание, че следващата им акция трябва да включи блокиране на Дунав мост или възлово място, за да им бъде обърнато още по-голямо внимание.
Макар притестът да премина без политически изказвания и окраски, сред недоволните се забелязаха депутатът от ДПС Ферихан Ахмедова и местният лидер на партията Дауд Ибрям, общинските съветници от Патриотичния фронт Галин Григоров и Иво Пазарджиев, както и колежката им от Глас народен Мариета Волф.
В края на публичното си недоволство всичките близо 200 души извикаха няколко пъти в един глас „Дишай!“.