Обезпокоени сме от изнесените факти и констатации за неприятни миризми във въздуха в Русе. Единственият изход е министърът на околната среда и водите Ивелина Василева да си подаде оставката, в противен случай трябва да се оттеглят ресорният зам.-министър Красимир Живков и директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ Лилия Атанасова. Това заяви от името на областното ръководство на ДПС лидерът на партията в Русе и бивш директор на РИОСВ Дауд Ибрям.
Според него няма политическа воля за справяне с проблема, а то не е сложно - необходим е 24-часов мониторинг на „Монтюпе“ и намаляване на производство до нивата от 2006 година и в краен случай да се спре дейността на предприятието.
Местният лидер на ДПС посочи още, че изявленията на екоинспекцията са фиаско. За пример бе изтъкнато, че зам.-министър Живков, който преди ден обвини на пресконференция в Русе „Монтюпе“ в системни нарушения, е един от хората, подписали комплексното разрешително за разширяване на дейността на дружеството и приели оценката за въздействие върху околната среда. Затова според Ибрям прокуратурата не трябва да се сезира само заради зловонията, но и да се търси лична отговорност за замърсяването на въздуха.
Това е сблъсък на обществен и корпоративен интерес. Директорът на РИОСВ за мен е основният виновник, тъй като на него държавата му плаща заплата, за да не допуска да се случват подобни неща, заяви народният представител Ферихан Ахмедова.