Собственикът на фирмата за производство на хартиени опаковъчни торби в Кърджали, измежду които в събота призори в хладилно ремарке на Дунав мост бяха заловени 10 мигранти от Ирак и Сирия, за които „Утро“ съобщи, е и организаторът на канала. Това станало ясно при проведените разпити на чужденците.
В понеделник 43-годишният К.Т.М. бил привикан в Русе да си получи камиона, но вместо това бил разпознат при проведената очна ставка от мигрантите, които му броили по 4000 евро, за да бъдат откарани до Виена. Шефът на фирмата и шофьорът на камиона са вкарани в ареста до изправянето им на съд за каналджийство.
На 10 септември в 4.15 часа в Гюргево се явил камион с хладилно ремарке с хасковска регистрация. Шофьорът обявил, че превозва пакети с хартиени чували за Германия, но граничните служители се усъмнили, че хладилник превозва хартия и отворили вратите. Тогава зад тапа от пакетираните торби били открити налягали 4 мъже, 4 жени и две деца на 8 и 11 години. Азиатците и шофьорът били конвоирани в Русе на разпит, където възелът се разплел.