Президентът Росен Плевнелиев ще гостува в русенското Дойче шуле. Той сам е пожелал да разгледа училището и да се запознае с преподавателите и децата. Идеята възникнала у Плевнелиев, след като учителят по история Николай Чакъров му подарил няколко издания, направени за елитната русенска гимназия от ученици и техните педагози. 
На приема, който държавният глава дава по традиция за Деня на българската просвета и култура, Николай Чакъров е бил поканен по предложение на лидерката на учителския синдикат Янка Такева. Тя държала всички преподаватели, които са получили званието Учител на годината, да гостуват на 24-омайския коктейл, даван от Плевнелиев. 
Чакъров, който е сред отличените, решил, че на гости без подарък не се ходи. Затова взел няколкото излезли от печат напоследък книги, сред тях и изследването на възпитаници на Дойче шуле за хлорните обгазявания в Русе, историята на школото, в това число и немскоезичния й варианта. 
Именно тази книга впечатлила особено силно държавния глава, който, както е известно, владее отлично немски език. В разговора с Чакъров президентът Плевнелиев го уверил, че с голяма радост ще гостува в русенското училище. Стига, разбира се, да получи официална покана от СОУ с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“.
Официалната покана била изпратена до „Дондуков“ 2 през юни. Отговорът не се бавил: от канцеларията на Плевнелиев потвърждавали неговата готовност да дойде в русенското немско училище, но поради претоварената програма на президента това можело да стане след 1 ноември. Както е известно, независимо от резултата на изборите за нов президент, които ще се проведат на 6 ноември, Плевнелиев ще предаде поста на своя приемник едва през януари. Дотогава той ще продължи да бъде държавен глава по конституция.   
В навечерието на новата учебна година новата директорка на СОУПНЕ Искра Иванова ще пише отново до президента, за да се уточни датата на неговата визита.