19 мигранти от Сирия, Ирак и Египет, между които и четири малолетни деца, са арестувани на Дунав мост при опит да минат нелегално в Румъния с микробус и хладилен камион в петък и събота. Чужденците са вкарани в ареста, двамата водачи ще бъдат съдени за каналджийство в Русе и Гюргево.
В петък в 22 часа дежурният на кантона на жп линията от Дунав мост до Свободна зона забелязал на релсите съмнителен мъж и се обадил в Гранична полиция. На място наряд задържал младеж, който на руски език обяснил, че е от Сирия, но е живял в Русия и Украйна и идва от Румъния да търси убежище в България. Униформените обаче проверили района и намерили документите му, според които мъжът е на 27 години и от Египет. Справка показала, че същия ден той кацнал със самолет на Аерогара-София. В хода на разпита се разбрало, че египтянинът се придвижил на автостоп до Русе, за да мине нелегално в Румъния и оттам да се отправи за Западна Европа без виза. Пред граничните служители използвал руски език, за да ги заблуди, че е сириец. Чужденецът е задържан в ареста на Гранична полиция.
15 минути по-късно на Дунав мост пристигнал румънски микробус с прикачена празна платформа за превоз на леки коли. В него пътували мъж и жена от румънския град Дъмбовица, които идвали от Турция. При щетелната проверка на дъното на платформата е открит специално пригоден тайник за превоз на хора. В него са намерени легнали осем човека, сред които две жени и две деца на възраст 11 и 15 години. Трима от възрастните били от Ирак, останалите пет от Сирия. Мъжът и жената са задържани от граничните служители в Гюргево, където ще бъдат съдени за каналджийство, мигрантите са докарани в Русе.
В събота в 4.15 часа в Гюргево на щателна проверка е подложен камион с хладилно ремарке с хасковска регистрация. Шофьорът обявил, че превозва хартиени опаковъчни торби за Германия. Граничните служители се усъмнили, че хладилник превозва хартия, и отворили ремаркето. Там зад тапа от пакети са открити налягали 4 мъже, 4 жени и две деца на 8 и 11 години от Ирак и Сирия. Шофьорът и нелегалната група са върнати в България. Според румънската полиция мигрантите са платили по 4000 евро на човек, за да бъдат транспортирани до Виена. Нелегалните чакат в ареста да бъдат изправени на съд.
Такава голяма група от нелегални имигранти не сме залавяли на Дунав мост от миналата година, тъй като потокът от чужденци са прехвърли основно през Сърбия и залавянето им ставаше на Дунав мост 2, коментираха вчера за „Утро“ от Гранична полиция.