Силен гръм събуди в ранните часове на събота жителите на кв.“Здравец Изток“. Взривът като на бомба се чу около 3 часа и вдигна от леглата хората, които живеят по ул.“Рига“. Повечето предполагаха, че е гръмнала газова бутилка на кола или някой е хвърлил мощна пиратка, но по-късно стана ясно, че е взривен банкомат.
Устройството се намира на ул.“Рига“ 30 в района на обръщалото на девета линия и е прикрепено към месарски магазин на „Боримес“. Мощният взрив е направил на сол витрините и вратата на месарницата. Изпочупените стъкла се простираха на няколко метра от банкомата. Експлозията е унищожила и самото устройство, чиито части бяха прецизно огледани от дошлите на място полицаи. По време на оперативните действия в събота сутринта районът бе отцепен с полицейска лента, а преминаването на коли и пешеходци бе забранено. Дойде и специален екип на ДОТИ-Варна. В обедните часове обаче от полицейската суматоха нямаше и следа, а хора от магазина метяха и разчистваха счупените стъкла и отломки.
Въпреки сериозните щети обаче инцидентът е оставил без плячка извършителите. По данни на полицията от банкомата, който е на Банка ДСК, не липсва нито лев, макар да е бил зареден с пари покрай изплащането на пенсиите. Дали престъпниците са избягали от страх, че ще бъдат заловени заради задействания СОТ, или заради наизлезлите по терасите хора, все още не е ясно. Не се съобщава и броят на извършителите, нито какво взривно вещество са използвали, за да гръмнат банкомата.
Има яснота около това как е взривено устройството, но информацията е вътрешна и има законови пречки да бъде оповестявана публично. Тепърва се изяснява броят на извършителите, като се търсят и записи от камери, и други доказателства. Разследването тече, отговориха на поставените от „Утро“ въпроси от ръководството на полицията.