Извънредни проверки на три дружества, които са вероятни източници на неприятни миризми, предприе Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в събота. В резултат „Монтюпе“ ЕООД за пореден път е засечено в категорични нарушения и така се доказва, че дружеството е виновник за тежките зловония, които са обгърнали града в съботния ден.    

С новите констатации става ясно, че сценарият отпреди година се повтаря и явно нищо не се е променило. На 15 септември 2015-а след масовите оплаквания за непоносимо остри задушливи миризми във въздуха френската компания отново бе посочена от РИОСВ като доказан източник на интензивни зловония във въздуха.
„Дружеството и преди е проверявано и определено е източник на интензивните миризми от сутрешните и вечерните часове на 10 септември“, заяви за „Утро“ директорът на РИОСВ Лилия Атанасова.
Самата тя обясни, че инспекторите работят усърдно не само в рамките на работния ден, но и през нощта, за да бъдат открити източниците на замърсяване.
От началото на септември екоинспекцията е извършила извънредни проверки още на „Билбобул“ ООД и дружествата, които извършват дейност на площадката на „Найден Киров“ АД. Какво са отчели инспекциите, предстои да стане ясно днес, когато ръководството на РИОСВ ще даде пресконференция с конкретни данни по наболелия проблем.
Извънредните проверки ще продължат и през следващите дни. Промишлени инсталации, които работят на непрекъснат режим, ще бъдат инспектирани и през нощта. Обходите се извършват в късните вечерни часове от специалисти в направленията „Въздух“ и „Отпадъци“ в районите на сигналите и промишлените зони. Извънредни проверки се извършват на производства на територията на Индустриалния парк, Източната промишлена зона и централната градска част. Те са разпоредени от директора на РИОСВ по повод постъпилите сигнали за неприятни миризми, казват в официално съобщение от екоинспекцията.
По време на извънредните инспекции в събота контрольорите са засекли няколко пожара в района на бул.“България“, като вероятно и пушекът от тях също е станал повод за оплаквания на хората.
Заради повишената чувствителност на обществеността по въпроса със замърсяването на въздуха от кмета Пламен Стоилов е изискана подкрепа. В резултат обходите при получаване на сигнали в централните части, района около Руското консулство, жп гарата и Кооперативния пазар стават в присъствието на екип от общината.
Както „Утро“ писа, тежките зловония във въздуха отново станаха тема номер следпразнично - на 7 септември. Тогава хората възроптаха срещу усетеното през нощта обгазяване и започнаха да организират протест. Недоволството под наслов „Кажи не на обгазяването на Русе“ е предвидено за 13 септември, вторник, от 17.30 часа пред сградата на общината.
Преди година след тогавашния протест една от леярните за алуминий на „Монтюпе“ бе запечатана, тъй като замърсява въздуха. Заради принудителното й пломбиране обаче започнаха дела, а впоследствие Върховният административен съд прецени, че производствената линия трябва да бъде пусната да работи, докато текат правните спорове. Същинското дело дали леярната отговаря на изискаванията и трябва ли да бъде запечатана, обаче все още се точи.