Диабетът е заболяване, при което тялото не може да контролира нивото на кръвната захар. Въпреки че много от храните днес съдържат високи нива на захар, които причиняват диабет, има десет невероятно здравословни храни, които могат да предотвратят развитието на диабета.
Кристин Тобин, президент на „Здравеопазване и образование“ за американската диабетна асоциация (ADA), казва, че въпреки че има цял списък от храни, които могат да се разглеждат като „суперхрани“ по отношение на превенция на диабет, нейната асоциация признава Топ 10 от тях, които могат да помогнат на хората с диабет тип 1 и тип 2. Тези храни съдържат витамини и минерали като калций, магнезий, калий и витамини А, С и Е. Те са богати на фибри, които помагат за потискане на апетита чрез поддържане на кръвната захар и нисък гликемичен индекс за по-дълги периоди. Освен това тези храни контролират холестерола в кръвта и кръвното налягане, като ги поддържат в здравословни нива. Всички те са много важни не само за хората с диабет, но и за здрави хора:
Боб - има високо съдържание на калории, но е богат на фибри и други хранителни вещества, което означава, че хората ще се чувстват заситени за по-дълги периоди.
Тъмни, листни зеленчуци - спанак, зеле и други, които са с високо съдържание на хранителни вещества, ниско съдържание на въглехидрати и много малко калории.
Цитруси - грейпфрут, портокали, лимони и други са полезни за сърцето поради високото си съдържание на витамин С. Целите плодове са по-добри от соковете, тъй като плодовете съдържат фибри, които забавят абсорбцията на захар от организма.
Сладки картофи - те са по-добри от другите видове картофи, защото те имат нисък гликемичен индекс, което означава, че няма да доведат до повишаване нивата на кръвната захар. Освен това имат високо съдържание на витамин А.
Горски плодове - ягоди, боровинки и всякакви други са богати на витамини, антиоксиданти и фибри.
Домати - могат да се ядат или сурови или варени, и те също са с ниско съдържание на калории. Богати са на витамини Е, С и желязо.
Риба - сьомга, скумрия, бял тон, херинга и камбала са богати на омега-3, която укрепва сърцето и предпазва от диабет.
Пълнозърнести храни - овесена каша, ечемик и други пълнозърнести продукти, като хляб и тестени изделия, съдържат големи количества фибри, основни хранителни вещества като хром, магнезий, омега-3 и фолиева киселина.
Ядки - богати са на омега-3 и други добри мастни киселини, които защитават и помагат на сърцето. Все пак не трябва да се яде прекалено много, тъй като те са с високо съдържание на калории. Една малка шепа, или около 50 грама, е достатъчно за здравословна закуска.
Обезмаслено кисело и прясно мляко - двете са богати на калций и витамин D и са добър избор, за да запазите глада под контрол.