Три прага има вече по българското крайбрежие на Дунав, след като нивото на реката се понижи с над 2 метра за една седмица и вчера скалата край Русе показваше 117 см. 
Първият се появи преди дни до остров Милка, където газенето на корабите е разрешено до 21 дм. Останалите два са до Батин и до Вардим с газене съответно 22 и 21 дм. Засега кораби, чиито конвои газят повече, изчакват по и срещу течението, но по нетърпеливите екипажи засядат и след много мъки отсядат, обясни директорът на „Речен надзор“ към Морска администрация капитан далечно плаване Иван Жеков. По думите му за утре се очаква спад с още 10 деления, така че вероятно ще се появят още прагове.
Това не е изненада за този сезон на годината, коментира вчера изпълнителният директор на агенцията капитан далечно плаване Павлин Цонев. В Горен Дунав няма никакви валежи, румънците и сърбите събират водата в „Железни врата“ и затова в страната се очаква трайно спадане на нивото до декември. Вчера в района на остров Милка хидрографският кораб „Вит“ замерваше дълбочината и обозначаваше плавателен път за улеснение на навигаторите.