Нова глава в историята на контрабандата на Дунав мост отвори турски тираджия, който опита да прекара към Западна Европа облепени за двигателя на камиона 140 кутии безакцизни цигари.
Това е първият подобен случай в 62-годишната история на Дунав мост, казаха удивените митничари, които са видели какво ли не в практиката си и никак не е лесно да бъдат учудени.
Камионът с нелегалната стока пристигнал на границата на 4 септември вечерта и след анализ на риска бил подложен на проверка със специализирания скенер. Тогава на мониторите се видяло, че под капака на двигателя има съмнителни пакети и след отварянето му били открити цигарите, закрепени за мотора с тиксо.
Само три дни по-късно изобретателният шофьор Айхан Е. направил пълни самопризнания и се договорил с прокуратурата за наказанието си - половин година условно лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок и глоба в размера на стойността на контрабандните цигари - 1050 лева. Споразумението беше одобрено от съда и вече е в сила.
До съд и присъда стигна още един турски тираджия, който на 5 септември е задържан при опит да прекара през Дунав мост 260 кутии „ЛМ“, които натъпкал в кухините на шофьорската кабина. Той също получи 6 месеца условно с три години изпитателен срок, но ще плати по-висока глоба - 1950 лева.
В сряда вечерта на Дунав мост е арестуван и румънски шофьор на камион за намерени 180 кутии цигари за 1350 лева, покрити с одеяло върху леглото в кабината. Той също върви към бърза присъда.