Консултациите между политическите сили за състава на Районната избирателна комисия завършиха с частичен резултат, като препъникамък се оказа единствено зам. председателското място. За зам. председатели трябва да бъдат избрани двама души, а апетити имаха три партии. Затова Централната избирателна комисия ще реши кой ще заеме спорните позиции. 
Участниците във вчерашните консултации при зам. областния управител Валентин Колев обаче се договориха лесно комисията да бъде оглавена от Мирослава Маркова. Тя е юрист, работи в отдел „Общинска собственост“ в община Русе.
Многократно е била на ръководни позиции в предишни районни и общински избирателни комисии. За най-високия пост в комисията всъщност претенции имаха само от ГЕРБ и БСП, като впоследствие червените оттеглиха предложението си с мотива, че е редно най-многобройно представената партия в парламента да излъчи председателя. С компромис от страна на ДПС бе договорено и секретарското място, което ще заеме Десислава Дивчева от БСП. 
Дауд Ибрям от ДПС подчерта, че отстъпва секретарското място на БСП, но настоява да вземат зам. председателското. И тук възникна големият спор, тъй като се оказа, че за зам.-председател трябва да бъдат избрани двама души, а кандидатите бяха трима. За поста очаквано настояваха от ДПС, а по време на дебатите претенции предявиха също от Патриотичния фронт и Атака. Двете партии в началото на консултациите тръгнаха единствено с предложения за членове. Впоследствие обаче Евгений Хараламбиев от Реформаторския блок предложи едното зам. председателско място да се заеме от Патриотичния фронт. Желание също да имат зам. председателко място изяви и Любомир Владимиров от Атака. Трябва да се отбележи, че за тази позиция претенции имаха и от БСП, но оттеглиха предложението си, след като се задоволиха със секретарското място. 
Останалите парламентарно представени партии - Реформаторски блок, България без цензура и АБВ, поискаха да имат само член в избирателната комисия. Така след малко повече от половин час консултации стана ясно, че днес протоколът ще бъде изпратен до София, като от Централната избирателна комисия ще решат кой от тримата кандидати да заеме двете зам.-председателски места до 16 септември. 
В 13-членната РИК ГЕРБ ще има 4 представители, БСП и ДПС по двама, а Реформаторският блок, Патриотичният фронт, България без цензура, АБВ и Атака - по един.