През последния половин век в европейските страни се е увеличил броят на мъжете, които се занимават с грижите за дома и бита. Това констатират учени от Оксфордския университет, чиято статия е публикувана в списание Demographic Research.

Учените установиха общото време, отделено за къщната работа между половете в страните от Европа за периода 1961-2011 година. Във Великобритания жените намалиха къщната работа със 121 минути през посочения период. От друга страна, силният пол отделя все повече време за бърсането на праха, пазаруването или чистенето с прахосмукачката.

В страните от Северна Европа, особено в Норвегия и Финландия, най-отчетливо се наблюдава тенденцията за равенство на половете в грижите за дома. Признак на тази тенденция е увеличаването на броя на мъжете домошари.

Все пак за половин век жените отделяли средно повечко време от мъжете за къщната работа. В това отношение испанките и италианките „бият“ жените от други страни.

И все пак промени има и тук. Ако през 1980 година италианките отделяха за дома годишно 243 минути повече от силния пол, през 2008 година разликата падна до 183 минути.