Възрастни хора, екипирани с пазарски колички на колелца и издръжливи платнени торби, още от вчера сутринта извиха опашки пред пункта за раздаване на хранителни помощи. Вчера бе и първият ден от старта на акцията по Оперативната програма на Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Продуктите за социално слаби за поредна година се раздават от БЧК в сградата на бившия хлебозавод на ул.“Потсдам“.
И тази година не липсваха фрапантни ситуации. Точно пред пункта вчера сутринта суперлуксозен „Мерцедес CLS350“ се включи в акцията, като в него бяха натоварени част от безплатните хранителни запаси, предназначени за най-бедните прослойки. Подобни парадокси - социално слаби, които товарят помощите в луксозни автомобили, не се случват за първи път. Впечатление прави обаче, че тази година лъскавата кола е от най-висок клас и произведена съвсем скоро, като справка в интернет показва, че цената й втора ръка е около 60 000 лева.
Най-често питат за олиото
Както за всяко нещо, така и при получаването на помощите, някои хора са доволни, а други - не. Най-често ни питат защо няма олио, тъй като това е един от най-желаните продукти, обясниха пред „Утро“ доброволци от БЧК, които участват в акцията.
Освен така търсеното олио, социално слабите са останали разочаровани и от липсата на захар в пакета с безплатни храни. Причината тези два често използвани продукта да отсъстват от помощите, тази година е обществена поръчка. Процедурата за избор на доставчик на тези храни създала проблеми, а накрая фирмите се отказали да участват в нея заради заложените условия. Така поръчката реално се провалила, а продуктите били елиминирани от списъка.
Иначе пакетът с помощи включва общо 14 храни, които тежат приблизително 15 килограма. Затова и носенето им от социално слаби, които са предимно възрастни хора, не е никак лека задача. 
На всеки беден се пада по 1 кутия грах, гювеч, нектар, пакет булгур и доматено пюре, както и кофичка мед. Отделно се полагат по 2 опаковки локум, 2 кутии бисквити, 2 кутии вафли и 2 буркана лютеница. По 3 са кутиите с пастет, консервите скумрия в доматен сос и фасул. Най-голямо е количеството на ориза - 4 пакета.
Над 130 човека от всички 1853 нуждаещи се получиха помощите вчера
Още към 14.30 часа през пункта на БЧК вече бяха минали около 130 социално слаби. Най-голямото оживление по традиция е сутрин, когато възрастните хора чакат да са сред първите, натоварили помощите. Общо за града право на безплатните храни имат 1853, уточниха от БЧК. За общината броят им нараства с няколко стотин, а за цялата Русенска област той стига около 6000 души. 
Продуктите ще се раздават всеки ден между 9 и 16 часа без прекъсване за обедна почивка до 30 септември. Освен хората, които са получавали помощи за отопление през миналия отоплителен сезон, право на пакети хранителни продукти имат и лица и семейства, които са пострадали при бедствия и аварии. Това е вторият транш от кампанията за раздаване на хранителни помощи, след като в началото на годината по време на първия бяха раздадени 5 продукта - брашно, спагети, компот, конфитюр и леща.
Доволни сме от помощта, но
количеството е много голямо, за да се взема наведнъж
обясни за „Утро“ 68-годишната пенсионерка Фатма. Жената дойде до пункта на БЧК следобед заедно със своя позната и къде на шега, къде на истина се оплака, че действително помощите са много тежки и не могат да се сравняват по тегло с раздадените в началото на годината продукти. 
Наистина количеството е голямо, но ние помагаме на хората и се включваме в пренасянето на пакетите поне до изхода на пункта, обясниха от БЧК.
Въпреки това обаче и двете пенсионерки заявиха, че са благодарни за отпуснатата подкрепа и са доволни от това, което им се дава. Споделиха, че им липсва всекидневно използваното в домакинството олио, както и захарта, но заявиха, че и останалите продукти са с добро качество и задоволяват нуждите им.
Акцията вече стартира и в останалите общински центрове на територията на Русенска област, където от БЧК е създадена организация за раздаване на помощите.