Неслучайно Съединението е в среден род. То е като дете на свободата, от която всички имаме нужда, каза в своето тържествено слово директорът на Регионалния исторически музей Николай Ненов пред десетките русенци, които вчера дойдоха пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война, за да отбележат 131-ата годишнина от историческото събитие. 
В края на 19 век естетиката на тогавашното изкуствознание формира един особен поглед към жената - показва жената майка, жената свобода, продължи Ненов. Ние в Русе сякаш сме свикнали от столетия да бъдем представени от жени, защото в герба на града всъщност стои жената Свобода. Тъкмо Свободата е тази, която и на картините на първите майстори след Освобождението показва свободна България с корона и с меч в ръката, а до нея сестрите й. Когато се случва Съединението, по-малката й сестра от Източна Румелия е щастлива и доволна, а в дъното на картините се рисува една друга част от България - Македония с робски вериги. Всъщност тези женски образи са много важни, за да разберем какво се е случило преди 131 години, подчерта Ненов. 
За значимостта на събитието говори и зам. областният управител Валентин Колев, който подчерта, че русенци, като жители на града на свободния дух, трябва да продължат старанието на предците за утвърждаване на българската държавност. 
Официалният протокол на честването на Съединението продължи със заупокойна молитва и благодарствен молебен, отслужени от русенския митрополит Наум и свещеници. Част от тържествената обстановка в градинката на площад „Батенберг“ бяха почетният караул и общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. Сред официалните лица бяха депутатите Светлана Ангелова, Свилен Иванов и Любомир Владимиров, руският генерален консул в Русе Татяна Грушко, зам.-министъра на икономиката Даниела Везиева, председателят на общинския съвет Христо Белоев, зам.областните управител Владимир Колев и Станимир Станчев, кметът Пламен Стоилов и други. Пред паметника бяха положени венци от институции и политически партии, граждани поднесоха цветя.