Лекарите идват все по-рядко в Екзарх Йосиф, откакто преди 10 години проф. Атанас Митков, тогава ректор на Русенския университет, подари по едно ябълково дръвче на всеки жител на селото. Днес близо 1000 декара ябълкови насаждения има в землището на населеното място, като 800 декара вече дават реколта. Започнахме с един-два сорта ябълки, вече са 26. С тези думи кметът на Екзарх Йосиф Илия Данев откри в събота десетото юбилейно издание на Празник на ябълката. А виновникът за уникалния празник проф.Митков представи най-новия сорт „Ентърпрайз“, който отглежда в своята градина, но призна, че за него най-вкусна си остава ябълката „Флорина“ - лесна за отглеждане с голяма трайност и хубав вкус.
И червената зимна „Ентърпрайз“, и сочната „Флорина“ заедно с „Чадел“, „Мелроуз“, „Шарден“, „Джонаголд“, „Муцу“, „Златна превъзходна“, „Червена превъзходна“, „Айдъред“, „Фуджи“ бяха сред 26-те сорта ябълки, изложени на специален щанд. На друг пък имаше продукти от ябълки - от сок през сапун до шампоан. И по традиция на най-голям интерес се радваше кулинарната изложба, в която сръчните домакини от селото се представяха с щрудели, баници, кексове и най-различни други ябълкови вкуснотии.
По време на празника беше открита нова детска площадка и кът за отдих в центъра на селото. Лентата й беше прерязана от депутата Пламен Нунев и кметовете на Борово и Екзарх Йосиф Валентин Панайотов и Илия Данев. Уредите за игра са дарени от ГЕРБ и изпълнени от фирма „АС Строй“. Стойността на площадката е близо 22 000 лева, като 8000 лева от тях са от бюджета на община Борово, а останалите са предоставени от местната земеделска кооперация.
През следващата година в кметството ще бъдат инвестирани близо 1.2 млн. лева. С тях ще се рехабилитира пътят от разклона за Горно Абланово до центъра на Екзарх Йосиф. Сградата на читалище „Самообразование“ ще бъда обновена. С пари от общинския бюджет ще се оформи културен център с музей, където ще се съхраняват препарирани животни, картини, произведения на народното творчество. А единственият в областта зоокът ще бъде преместен на ново място, за да може да се разшири. С тези хубави новини кметът на общината Валентин Панайотов зарадва жителите на Екзарх Йосиф.
Празникът, гости на който бяха също депутатите Светлана Ангелова и Свилен Иванов, директорът на Агенцията по заетостта Драгомир Николов, зам. областният управител Валентин Николов, председателят на Общински съвет-Русе Христо Белоев и други, продължи с песни и танци на самодейни групи, певците Виктор Трифонов и Сунай Чалъков, танцов ансамбъл „Здравец“ - Русе и солисти на детска вокална група „Слънце“ при Общинския детски център за култура и изкуство в Русе.