С русенска премиера в столичния театър „Сълза и смях“ започна септември за драматичен театър „Сава Огнянов“. В петък там беше представена черната комедия на Мартин Макдона „Смъртта на котката“ в постановка на Асен Блатечки и с участието на Явор Бахаров, Бойко Кръстанов, Александър Сано и русенските актьори Ивайло Спасимиров и Дайана Михайлова. За русенци ще има втора премиера - на 16 и 17 септември. 
Преди това обаче на 13-и ще има друго първо представление - на „Жулиета“ от Андраш Вишки. Режисьор е Боян Иванов, художник - Елица Георгиева, хореограф е Татяна Соколова, а музикалното оформление е на S.U.S.F.
На 19 септември на русенска сцена ще гостува театърът от Търговище, който ще покаже „Едноокият цар“ на Марк Кроует с Параскева Джукелова и Георги Стайков в главните роли. Ден по-късно е друго гостуване - на хасковския театър с авторския спектакъл на Лилия Абаджиева „Игра на думи“ с Калин Врачански в централната роля. 
На 21 септември публиката ще види русенската постановка „Сирано дьо Бержерак“ с Герасим Георгиев-Геро, на 27-и Христо Мутафчиев ще гастролира с постановката „За теб“ на Яна Борисова, а на 29-и е гастролът на театъра от Добрич със спектакъла „Смяна на жените“ на Юрий Поляков. 
Междувременно от театъра съобщиха, че година след кончината на известния театровед и дългогодишен драматург на русенския театър Василен Васев неговите наследници са дарили личния му архив на русенския  Държавен архив и на театър „Сава Огнянов“. Оттам припомнят, че неотдавна част от богатия архив на друг виден театрал, Божидар Манев, бе дарен от неговите близки на Историческия музей.