ГЕРБ ще има най-много членове в Районната избирателна комисия-Русе /РИК/, която трябва да организира и следи реда за президентските избори и референдума на 6 ноември. Партията ще е с четирима представители в 13-членната РИК. Броят на членовете всъщност се определя по броя на мандатите за народни представители за съответния район. Русе е район с 8 депутати, което ни причислява към малките районни избирателни комисии. Според схемата на разпределение в тях БСП и ДПС ще имат по 2 души, а Реформаторският блок, Патриотичният фронт, България без цензура, АБВ и Атака - по един. 
Предстои до 10 септември областният управител Стефко Бурджиев да свика консултации с политическите сили за състава на РИК, като ще бъдат поканени парламентарно представените партии и коалиции. При желание в тях могат да се включат и други партии и коалиции, а датата и часът на провеждането им ще бъдат обявени не по-късно от 3 дни преди самите консултации. 
Парламентарно представените партии и коалиции предлагат членове на РИК, включително и членове на ръководството, като квотите зависят от съотношението на мандатите им в Народното събрание. Ако обаче политическите сили не се договорят за състава, имената и ръководството на РИК, както неизменно се случва напоследък, тогава решението остава в ръцете на Централната избирателна комисия. Служебното назначение в София трябва да се случи до 16 септември, което е 50 дни преди изборния ден. 
Утвърдени са вече и образците на изборните книжа, като на този вот за първи път ще може да се отбележи „не подкрепям никого“.