Нова организация за движение на товарните камиони в района на Дунав мост е въведена от вчера. Километричната опашка от тирове вече е пренасочена по трасето от Мартен и така булевард „България“ е свободен за преминаване на всички останали автомобили и автобуси от градския транспорт. 

За регулиране на движението под жп надлеза, където преди редовно се образуваха тапи, се грижи полицейски патрул. Униформени има и на кръговото кръстовище пред входа на Дунав мост, които следят да няма хитруващи тираджии, които се опитват да влязат в граничния пункт направо от „България“. Освен това тежкотоварните камиони, които излизат от страната, вече влизат на Дунав мост през източния портал, както беше преди години. Точно пред него на асфалта са поставени малки пилони, които не позволяват изпреварване на път за кръговото кръстовище или влизането на камион направо през портала в опит да избегне опашката. 
Идеята за новата организация възникна на последното заседание на областната комисия по безопасност на движението в средата на юли заради редица сигнали за камиони, които спират в кръговото, препречват пътя на колите и създават огромни задръствания.
Със сегашното пренасочване на опашката от посока Мартен се затруднява трафикът от и за Силистра, тъй като започнатият пробив под жп надлеза не е довършен. Там движението се осъществява само в две платна и ако камион спре под надлеза в пиковите часове, за да изчака влизане в граничния пункт, зад него се натрупват леки коли, защото потокът трябва да се редува само в едното платно, оплакаха се вчера в редакцията на „Утро“ потърпевши. По думите им това се случва в 7.30 часа, когато отиват на работа във фирмите в бившия КТМ и Мартен или когато се връщат към домовете си в 18 часа. Особено мъчително е било движението на автомобили под жп надлеза и на кръговото кръстовище в четвъртък вечерта, когато полицейските патрули още не били заели местата си. Вчера обаче униформени започнаха още от сутринта да пренасочват опашката от тирове от „България“ към Мартен и това значително облекчи движението в района. Проблемът с тази своеобразна фуния ще се реши след приключването на разширението под жп моста. Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщи, че новото трасе ще бъде готово до месец. Тогава движението ще потече в четири платна и тапата ще бъде окончателно елиминирана.
Целта на новата организация е да се освободи кръговото кръстовище от камиони, за да могат колите свободно да преминават през него на път за работа или за града, обясни вчера пред „Утро“ директорът на общинската дирекция „Кризисни ситуации“ Спасимир Димитров. В четвъртък той е разговарял с директора на ОДМВР ст.комисар Теодор Атанасов екипи от районните управления да поемат регулирането на движението под жп надлеза и на кръговото. От своя страна комисар Атанасов е издал заповед и занапред униформени ще следят денонощно за трафика от и за Мартен. Това трябваше да се прави от общински служител, но програмите на общината към социалното министерство са за заплащане по четири часа труд, а там човек трябва да регулира движението много повече време, уточни Димитров.