Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че резолюцията на парламента, в която убийствата на арменци в Османската империя се определят за геноцид, не е правно обвързваща, съобщава АФП.

Напрегнатите отношения между Анкара и Берлин се влошиха, след като през юни Бундестагът гласува резолюцията, определяща убийствата на арменци по времето на Първата световна война за геноцид – твърдения, които Турция категорично отхвърля.

По-рано днес германското издание „Шпигел“ публикува материал, в който, според източници, правителството на Германия ще направи „политически жест“ по отношение на Анкара и ще се дистанцира от решението на парламента.

В замяна на това властите се надява, че Анкара ще допусне германски депутати на територията на базата „Инджирлик“.

На въпрос за статията в седмичника Щайнмайер посочи, че „германският парламент има правото и свободата да коментира политически въпроси, но както самият парламент посочва, не всяка резолюция е правно обвързваща“.

След като резолюцията беше приета, турският президент Реджеп Ердоган реагира гневно и призова 11-те германски депутати от турски произход, които са я подкрепили, да преминат „кръвен тест“, за да се установи „какви турци са те“.

След приемането на резолюцията турските власти отказаха достъп на германски депутати до базата „Инджирлик“, където има разположени германски части, участващи в операциите на коалицията срещу „Ислямска държава“.

Съществуват и притеснения, че конфликтът около геноцида, може да повлияе на споразумението между Анкара и Брюксел за ограничаването на притока на мигранти към Европа.

В своето изказване Щайнмайер посочи, че съществуват „много области на търкания, не само от опита за преврат насам“ и отново призова Турция да уважава върховенството на закона. Министърът допълни също, че „задача на дипломатите е да намалят тези области на търкания и да потърсят начини да поддържат отношенията с Турция и да осигурят бъдеща перспектива за тях“.