Единственият производител на локомотиви у нас - русенската „Експрес Сервиз“, прави пазарен пробив, реализирайки продажба на собствено производство в Швейцария. Това стана ясно на вчерашното официално откриване на новото депо за ремонт на локомотиви на фирмата. Лентата на новия завод прерязаха Анастас Колев - управител на „Експрес Сервиз“, народният представител Пламен Нунев, председателят на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“ ЕАД Велик Занчев и кметът Пламен Стоилов. Сред гостите беше и зам.областният управител Валентин Колев.   
Маневреният дизелов локомотив от серията МDD 403 ще работи на едно от речните пристанища в Швейцария. Това е първият износ на „Експрес Сервиз“ за Страната на банките и шоколада, въпреки че неин дългогодишен клиент е швейцарската „Холсим“. Локомотивът е най-технологичният продукт, който България изнася за тази държава, посочи мениджърът инвестиции на „Експрес Сервиз“ Цветелин Колев.
Русенската фирма вече е пласирала над 50 подобни малки маневрени машини с дистанционно управление в множество държави като Германия, Англия, Италия, Турция, Китай, Египет, Унгария, Румъния, Косово и др.
Новооткритото депо с площ от 3800 кв.м ще дава възможност за едновременен ремонт на 8 локомотива. Общата му стойност е около 5,6 млн. лева и в него ще работят 60 човека. Клиенти на „Експрес Сервиз“ са няколко частни жп превозвачи, начело с русенската „Булмаркет“.
Към момента поддържаме около 100 локомотива и въпреки че в жп транспорта стават множество аварии с наши машини не е имало такава, каза Цветелин Колев. 
На втори етап към новоткрития цех ще бъде изградено и депо за ремонт на електически и дизелови мотрисни влакове. Инвестицията на стойност 7 млн. лева ще позволи едновременен ремонт на 10 локомотива и ще разкрие още 40 работни места.
Кметът Пламен Стоилов сподели, че е изключително щастлив от поредната голяма инвестиция в Русе.
Горд съм от всичко, което се случва днес в нашия град. Този прекрасен завод надминава много мечти. Това е достойно за уважение, каза Стоилов. Той обеща и занапред подкрепа на местната власт за всеки бизнес, който увеличава оборотите и разкрива нови работни места. 
Преди години „Експрес Сервиз“ купи бившето жп разтоварище за гориво на Летище Русе в района на ДЗС. По-късно бяха придобити още 19 дка. Тогава по инициатива на фирмата кметът Пламен Стоилов поиска от Министерството на транспорта този имот да бъде прехвърлен на общината, тъй като той беше в капитала на неработещата аерогара. Това пък позволи на компанията да придобие от общината имота чрез търг.