Танцьорите на състава „Студененска традиция“ от ценовското село Долна Студена се завърнаха с отличия от участието си в Шестия световен шампионат по фолклор в Свети Влас. Те завоюваха златен медал и диплом за приемственост между поколенията, но също и специалната награда на публиката. Съставът, който единствен е представил Русенска област на шампионата, е участвал и във финалния гала концерт. Изявите на всички участници от над 100 фолклорни групи са били записани и ще се излъчват по телевизия „Еврофолк“.
Танцьорите от „Студененска традиция“ са очаровали журито и публиката с изпълненията на танците Варненски и Шопски. Съставът с хореограф Моника Борисова се изявяват за втора поредна година в световния шампионат.
Още със завръщането си от Свети Влас самодейките вече започват активна подготовка за участието си в десетия фолклорен събор „Ценово пее и танцува“, който ще се проведе на 22 и 23 септември. Идеята на Моника Борисова е съставът да се представи с нови танци, свързани с местните традиции и обичаи.