Най-честата причина за теглене на бърз кредит е покупката на мобилен телефон или друга техника - телевизори и т.н. Често бързите кредити се взимат и за плащане на почивка, сочат данните на Асоциацията на колекторските фирми. 
Статистиката им показва, че във финансовото образование на средностатистическия гражданин все още зеят огромни дупки. Българинът продължава да си купува с пари назаем лъскави неща, които иначе не може да си позволи и имитирайки благополучие каквото няма. Което е и най-честата причина за затъване във финансовото блато.
Най-често бързи кредити теглят мъже на възраст между 18 и 30 години, със средно образование и които често сменят работното си място. В това отношение има значителна промяна спрямо последните години - тогава най-често бърз кредит теглеха мъже на възраст над 40 години с добро образование и на средни управленски позиции или със собствен бизнес.
Повечето теглещи кредити - и бързи, и ипотечни, са мъже, сочи още статистиката. От нея излиза, че мъжете са много по-рисково настроени, а противно на общоприетото мнение жените са по-консервативни и разумни в харченето на пари. 
През 2015-2016 година средният размер на задълженията на домакинствата у нас е 1104 лева, което представлява ръст от 42% спрямо 2014-2015 година. През миналата година задълженията се формираха основно от сметките за комунални услуги, но сега наблюденията на колекторите сочат, че физическите лица са започнали отново да теглят кредити. 
През 2014-2015 година около 50-60% от просрочените задължения на домакинствата са били към мобилните оператори, а днес процентът е същият, но вече лошите задължения са към банките.