Акциите на „Фазан“ изненадващо попадат в челната тройка на най-поскъпващите за последния месец, показват данните на Българска фондова борса. Въпреки че производителят на чорапи изпитва сериозни трудности тази година, като отчита над 40% спад на продажбите почти нулева печалба, книжата му са на трето място по ръст с покачване от 33,93%. Пред него са само също толкова рядко търгуваните „Прайм Пропърти БГ“ АДСИЦ с 95,59% и „Метизи“ АД с 55,74%.
Целият този ръст при „Фазан“ идва от сделка за 92 акции за смешните 138 лева. С нея обаче цената се покачва от 1.12 на 1.50 лева. С такива микросделки пазарната капитализация на русенското дружество се е увеличила за последната година с близо 85 на сто.
Такива наподобяващи на димки сделки, които нямат нищо общо с пазарната логика, всъщност са често наблюдавани на нашата фондова борса. С голяма доза увереност може да се предположи, че и „Фазан“, както и много други дружества като него, попада в портфейла на някой пенсионен фонд, който по този начин отчита фалшиви печалби и изкуствена доходност. Тази практика е публична тайна сред инвеститорите на борсата и всеки се съобразява с нея. Точно срещу такива практики са насочени последните промени в Кодекса за социално осигуряване, подготвени от Комисията за финансов надзор. Те уж целят да ограничат фондовете в прилагането на подобни схеми, макар че повечето запознати с борсовите правила не смятат, че ще имат някакъв сериозен възпиращ ефект. 
Проблем с тези практики в момента няма, той ще възникне чак когато дойде моментът да се плащат вторите пенсии и тези акции ще трябва да се продадат. Тогава вероятно цените им ще паднат рязко, тъй като ще се окаже, че няма кой да ги купи. Дотогава обаче има доста време и нещата могат кардинално да се променят.