Над половин милион българи ще тръгнат на почивка у нас или в чужбина в дните от дългата почивка около Деня на Съединението 6 септември. По данни на Института за анализи и оценки в туризма около 380 хил. души ще изберат да пътуват в страната - в родните курорти и на гости при роднини и приятели. Други 140 хил. пък ще изберат чужбина и ще се насочат предимно към съседните държави като Гърция, Сърбия и Македония. 
Тези, които ще почиват у нас, ще отделят средно по 240 лева на човек за септемврийската почивка. Очаква се българите, избрали да почиват в чужбина, да похарчат малко повече - по 520 лева. Туристическите агенции отчитат, че за предстоящите почивни дни по-евтините пакети от три нощувки в планинските курорти могат да се намерят и за около 150 лв. На места по морето е дори по-евтино.
Тези, които разчитат на по-големи отстъпки в цените, могат да се ориентират към дните след 6 септември, когато търсенето на туристически услуги намалява. В края на септември ще е най-евтино по морето, но ще поскъпнат пакетите за спа хотелите.
Всички, които още не са резервирали почивката си обаче, могат да се окажат неприятно изненадани, тъй като местата в много от хотелите с 4 и 5 звезди у нас са 100% продадени.