Километрична върволица от автомобили за пореден път предизвика напрежение сред шофьорите, тръгнали да пресичат Дунав мост. Проблемът наболява регулярно през летния сезон, когато броят на пътуващите чувствително се увеличава. Затова пътят до близка Румъния често е свързан с часове чакане и куп изхабени нерви. От трафика страдат и движещите се по посока Мартен, тъй като чакащите камиони дежурно задръстват Кръговото в опит да запазят своя ред за преминаване. Независимо че с това предизвикват тапи.
„Действително опашки по моста има постоянно. Просто това е пропускателната способност на пункта - няма проблем с техниката, а работещите хора са в пълен състав. Пътуващите обаче са прекалено много за възможностите за преминаване през съоръжението, затова се налага да чакат“, обясни за „Утро“ директорът на Гранична полиция Димитър Чорбаджиев.
В същото време „Утро“ научи, че предстоят опити за частично разрешаване на проблема. Идеята е камионите, които чакат да преминат моста, вече да се редят само на една опашка - по пътя откъм Мартен. Досега там стояха идващите тирове от Силистра, а тези, които пътуваха от София, чакаха по бул.“България“. Заради двете опашки обаче напрежението между самите шофьори допълнително се нагнетяваше и проличаваше липсата на нулева колегиалност между тях. Доказателство за това са именно нахалните навлизания в Кръговото, с което тираджиите опитваха да пазят ред, така задръстваха кръстовището и създаваха рискове от инциденти. Затова идеята, която предстои да реализира община Русе, е всички товарни автомобили да чакат ред само от едно място. Тъй като обаче пробивът при жп моста в района все още не е приключил и участъкът продължава да е с намалена видимост, се предвижда да има общински представител, който да следи и регулира правилното преминаване на камионите.
С това се очаква не само да се сложи край на опашките с камиони по бул.“България“, които заемаха едната пътна лента на международното шосе и замърсяваха въздуха в района на кв.“Здравец“, но и да се стопират задръстванията по Кръговото.