Резултатите от третото класиране за детските градини в Русе за учебната 2016-2017 ще бъдат публикувани в сайта на общината в понеделник. Свободните места са 119, като чакащите деца са 49, което означава, че незаетите места са повече от желаещите. Причината за тези 49 неудовлетворени молби отново е упорството на родителите малчуганите им да посещават конкретна детска градина. Затова съветът на експертите е родителите да се съобразяват с обявените свободни места, за да имат шанс за прием. 
От 30 август до 13 септември включително родителите ще имат възможност да запишат децата си за останалите свободни места, което е достатъчно дълъг срок. Традиционно най-много са незаетите места в детските градини „Ралица“, „Детелина“, „Слънце“, „Чучулига“. Това съобщи за „Утро“ шефът на общинския отдел „Образование, младежки дейности и спорт“ Сашо Щерев, като припомни, че до момента са обхванати общо 1025 деца от първа възрастова група. 
А иначе се очаква ремонтите в детските градини да приключат до началото на учебната година. Вероятно тези дни ще започнат и строително-монтажните работи в „Незабравка 2“, която е една от четирите учебни сгради, включени в проект по програма „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“. Планирано е да се изгради нова вътрешна отоплителна инсталация, да се подменят отоплителните тела, да се монтират терморегулационни вентили, като се очакват икономии за отопление - 37,8%, което годишно прави над 8240 лева.