Звезди от столичните театрални сцени и филмовия екран преспокойно си пият кафето в Русе в кафенето пред театъра. Любопитни русенци дискретно обръщаха глави, минавайки край масата на младите хора, и след това шепнешком се питаха един друг: „Абе, това не беше ли Блатечки?!“. 
Докато някои продължаваха да се съмняват дали наистина виждат на живо в Града на Дунава именитите актьори, директорът на русенския драматичен театър Орлин Дяков разбули загадката. Да, това наистина е Асен Блатечки, а другите са Явор Бахаров, Бойко Кръстанов, Роберт Янакиев, Пламен Манасиев, Александър Сано и Йосиф Шамли - все имена, които българите вече познават твърде добре от най-успешния роден тв сериал „Под прикритие“. Всички те са в Русе, тъй като подготвят нова театрална премиера - „Смъртта на котката“ от Мартин Макдона. 
Първото представление на черната комедия ще бъде показано точно след седмица, на 2 септември, на сцената на столичния театър „Сълза и смях“. А русенци ще видят втората премиера - тя ще се състои на Голямата сцена в Доходното здание на 16 септември. Заедно със звездния столичен екип в спектакъла участват също и двама русенски актьори: Дайана Михайлова и Ивайло Спасимиров.
Постановката не е „гостуваща“, а си е на русенския театър, обясни за „Утро“ директорът Орлин Дяков. И разказа, че преди известно време му се обадил Йосиф Шамли и предложил групата артисти от тв сериала да направи спектакъл заедно с ДТ „Сава Огнянов“. Софийските колеги сключиха граждански договори с нашия театър, а сценографът е наш - Виолета Радкова, както и двамата актьори от най-младото попълнение на трупата ни, каза Дяков. Ако постановката има успех, е напълно възможно партньорството да продължи и с други проекти, обясни той. 
Представлението разказва за убийството на една обикновена котка в тих и провинциален ирландски град на остров Инишмор. Това става причина да се отключи озлобление, бунтовни пориви и други мрачни страсти. Принципът „Око за око, зъб за зъб“ става водещ за жителите на града, които се завъртат в един омагьосан кръг. Накрая обаче друга котка връща усещането, че не всичко е загубено.