Бостън е червен. Не защото започва с „Бо“ като Болоня, нито защото е основен в спектъра на американската демокрация. Бостън е червен, защото е ирландски.   
Ако скоро сте били в Бостън, можете да отложите визитата в Дъблин за известно време. Но ако скоро сте били в Дъблин, не трябва да се бавите с Бостън.
Започнете с „Бийкън Хил“ - романтичен квартал в централен Бостън. Неговите павирани улици греят с плътно подредените си тухлени фасади. Пред повечето кокетничат градинки с квадратурата на одеяло. На места завесите са дръпнати и любопитният установява, че има хора, които живеят в мечтите му. Тук повечето деца са рижи, а пуделите с кайсиев цвят. Бирата е много, разнообразна и местна, и неприемливо далеч от нашите ценови представи. 
Бостън е стар за Америка и млад за Европа град. Естествено съчетавайки се, двете противоположности дават живот на неговата харизма. Финесът, с който вековните сгради позират пред съвремието от стъкло и алуминий, очарова чужденците. 
На площада, срещу емблематичната обществена библиотека, църквата „Света Троица“ се отразява в най-високата бостънска сграда - Кулата на Джон Ханкок. Огледалната фасада на „дружелюбния“ небостъргач прави многократен Paste на заобикалящата го архитектура и потъва в чуждите образи. Не така обаче се държи Олд Стейт Хаус, където за първи път е прочетена Декларацията за независимост на 13-те американски щата. Застинало в сенките на стоманобетонните дългучи, 300-годишното тухлено здание е отправна точка за всеки градски тур. 
Бостън е световноизвестен не само със своя симфоничен оркестър и Музея за изящни изкуства. Бостън си има Boston Common - най-старият обществен парк в страната, създаден през галактически отдалечената 1634 г. Но какво превръща тази свещена територия, обрамчена с чистички алеи и лехи с цветя, в истински парк? Ами катериците и пернатите! Белокоремните, сивкавокожухчести катерици извират отвсякъде, устремени към поредното мезе или етюд в чест на умилените минувачи. В пълна тяхна противоположност, като на забавен каданс, тук се движат всякаквите видове патки, патароци и техните отрочета...
Бостън е дом на Ред Сокс и бар „Наздраве“. На пристанището му е закотвен „Конститюшън“ - най-старият военен кораб във военноморските сили на САЩ, който никога не е губил битка. В Бостън е построено първото метро в САЩ, отпечатана е първата американска коледна картичка, първата готварска книга. Бостън се разписва в историята с чаеното парти, маратона, университетите. Светът знае за бостънския териер, бостънската папрат, бостънския удушвач, ... 
Със своите близо 100 университета, колежи и научни институции, Бостън е американската академична Мека. Градът младее, отразен в стотиците хиляди лица на своите студенти. Част от най-свежите млади умове на планетата населяват отсрещния бряг на реката Чарлз.  
Освен среща със стотиците непознати, които тичат за здраве по улиците, той може да предложи и запознанство с Бостън Селтикс или атлантическо фото преследване на китове. На път за аквариума ще ви представи още топлата интерпретация на зодиака на китайския художник-дисидент Ай Уейуей и уж така, между другото, десетките самоотвержени продавачи на хот дог по тротоарите. Последното идва да напомни, че с влизането в пъба на съседната улица, трябва да си спомните какво твърдят предците на днешните бостънчани, а именно: „Бирата е доказателство, че Бог ни обича и иска да бъдем щастливи“.