Признавам, че не ми беше никак приятно. Предателство е меко казано – това е подлост. Водим преговори, издигаме кандидатурата на ген. Радев, стискаме си ръцете, готвим споразумение. Има два варианта на това споразумение, с незначителни разлики. Разлика е това, че има различни предложени имена за общата ни коалиция. Тяхното предложение беше „БСП – АБВ”, а нашето „Коалиция за България”. Не мога да повярвам, че се разделихме за това, заяви бившият президент и лидер на АБВ Георги Първанов.

С оглед сегашното положение Първанов заяви и в прав текст, че кандидатурата му за президент и кандидатурата на Ивайло Калфин си остават на дневен ред.

Нелогично е да запишем, че едната партия е неравнопоставена, възмути се Първанов от реакцията на БСП. Предложихме г-жа Нинова да олицетворява коалицията, предлагахме щаб, който да бъде доминиран от хората на Румен Радев, добави лидерът на АБВ, който постоянно наричаше Румен Радев „господин”.

Предлагахме Инициативен комитет да издигне кандидатурата на Румен Радев, за да е надпартийна, а г-жа Нинова го вика всеки ден на „Позитано”, оплака се бившият президент пред Нова телевизия. За него Радев тръгва по пътя на Росен Плевнелиев – на „назначен” президент.

Георги Първнов ловко заобиколи въпроса дали се чувства използван, защото било по-важно кой посочва кандидат-президента. Някой друг направи обратния завой, добави Първанов. Има нещо, което е необяснимо – хем вътрешен партиен референдум, хем накрая еднолично решение, гласяха думите на лидера на АБВ. Прави се голям подарък на ГЕРБ, защото се разбива единството на лявото, заяви Първанов. Без дълбока идейна, политическа и организационна промяна няма да има единство – ще трябва да извървим дълъг път, добави той.

На Първанов му бяха припомнени думите му от 3 август тази година за генерал Румен Радев, който бил обединител и достоен за президент. Не се отказвам от оценката си за генерал Радев като офицер, но сега той слиза на земята. Те не просто го свалиха на земята, а го вкараха в хангара, каза Първанов.

Гледна точка от ГЕРБ

Скандалите вляво се повтарят след като пак се заговори за Големия шлем и АЕЦ „Белене”. Вляво знаем какво става – там е много зависимо от чужди интереси, от руски проекти. Там се занимават кой какво да овладее. Убеден съм, че г-н Румен Радев е една косвена жертва, коментира депутатът от ГЕРБ Методи Андреев.

На въпрос дали може да има коалиция ГЕРБ – БСП, Андреев не отхвърли тази възможност, посочвайки, че във времето е имало много коалиции.

На Русия ние не можем по никой начин да залагаме за нашата сигурност. С Русия можем да имеме добри икономически и туристически връзки. Винаги, когато България е търсила сигурност от Русия, е получавала зависимост. Политиците в България трябва да четат историята, посочи Андреев. Путин иска да води политиката на руските императори и царе. Още Петър I е казал, че Черно море трябва да е руско. Генерал Решетников от Руски стратегически изследвания (РСИ), който е доктор по история от Софийския университет, казва, че стратегически проект може да има само с България – с Турция може да съществува единствено тактически проект, заяви Андреев.

Съюзът между Русия и Турция ще е опасност за България. Трябва да направим корекция в отношенията с Турция – трябва да имаме добри отношения с Анкара в рамките на НАТО, а не защото може да ни залее бежанска вълна. Турция би използвала коза за бежанците за нещо много по-значимо от България, смята Андреев, който даде за пример Гърция в отношенията ѝ с Турция. Атина си пази своята позиция, подчерта депутатът от ГЕРБ.