„Дунав“ ще играе на 1 септември престижна контрола срещу „Динамо“ в Букурещ. Контролата ще се състои в момент, когато първенството на Първа лига ще бъде прекъснато заради световната квалификация на 6 септември в София между националните отбори на България и Люксембург /стадион „Васил Левски“, 21.45 часа/. 
„Предложението за проверката бе наше. Румънците приеха идеята, остава само да получим потвърждение къде точно ще се играе мачът - на техния стадион или на някаква подготвителна база“, обясни пред „Утро“ изпълнителният директор на ФК „Дунав“ Ивайло Петков.
„Дунав“ вече игра една предсезонна контрола с румънски тим. Тогава русенските футболисти загубиха в Букурещ срещу елитния „Волунтари“ с 0:3, като вторият и третият гол паднаха в последните минути.  
„Динамо“ и „Стяуа“ са като ЦСКА и „Левски“ за румънския футбол. След първите 5 кръга от първенството на северната съседка динамовци са водачи в елитната Лига 1 с актив от 11 точки. Вечните съперници от „Стяуа“ са втори /10 точки/, но имат мач по-малко. Трети с 9 е отборът на „Пандури“.
Дербито между „Стяуа“ и „Динамо“ на 20 август тази година завърши при 1:1. Динамовци поведоха с гол на Ротариу, а „стелистите“ изравниха с попадение на Де Аморим. Мачът се игра на стадиона в квартал „Генча“. 
Румънските клубове също робуват на порочната българска практика да подписват договори с куп чужденци. Те са в изобилие и в „Динамо“, като повечето от тях са с южноамерикански корени - Алберто Кобреа, Хайме Мануел Пенедо Кано, Хосе Антонио Ромеро Наваро, Максимилиано Олива. Еди Джохере е африканец.
Старши треньор на отбора е Йоан Андоне. През зимата на 2010 години той бе за много кратко наставник на ЦСКА /София/. Андоне беше изключителен опорен халф през 70-те години в динамовския тим и националния състав на Румъния. 
Динамовци имат 18 титли от първенството на Румъния и 13 титли от турнира за купата на страната. Във витрината им са и два трофея от финални мачове за румънската суперкупа.